Scandal între Ankara şi Praga după ced președintele Zeman a acuzat Turcia că este un aliat al Statului Islamic

Ambasada Turciei la Praga a protestat ferm, după ce preşedintele ceh Milos Zeman a apreciat că Turcia ar fi apropiată unor radicali din gruparea Statul Islamic (SI), relatează AFP. Turcia este un ”aliat de fapt” al SI, a răspuns marţi şeful statului ceh, întrebat, într-o dezbatere publică, la Vintirov (vest) de ce Turcia îi vizează pe kurzi, care luptă împotriva islamiştilor. ”De ce îi atacă pe kurzi? Pentru că (turcii) sunt aliaţi de fapt ai SI”, a spus Zeman.

El a evocat ”informaţii” potrivit cărora ”Turcia juca rolul de intermediar în anumite operaţiuni de aprovizionare a SI în perioada în care gruparea ocupa o parte importantă din Siria şi Irak”. ”Concret, era vorba, de exemplu, de exportul de petrol”, a declarat Zeman. În opinia sa, omologul său turc Recep Tayyip Erdogan a ”mizat pe islamizarea Turciei”. Ambsadorul turc la Praga, Ahmet Necati Bigali, a catalogat miercuri aceste declaraţii ale lui Milos Zeman drept ”nefericite”, ”inacceptabile” şi ”bazate pe acuzaţii nefondate”.

”Turcia, în calitate de membru activ al coalişiei globale împotriva SI, a luptat dur împotriva SI de la fondarea sa, prin propriile mijloace şi prin contribuţiile furnizate furnizate acestei coaliţii”, a subliniat ambasadorul într-o declaraţie tranmisă presei la Paraga. La rândul său, premierul ceh Andrej Babis, care urmează să efectueze o vizită anul acesta în Turcia, a refuzat să comenteze declaraţiile lui Zeman, iar şeful diplomaţiei cehe Tomas Petricek a relevat importanţa rolului jucat de Turcia în soluţionarea conflictului din Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *