Scandal la CSM : Tarcea o recuză pe șefa CSM, judecătoarea protectoare a lui Dragnea!

Președintele ÎCCJ, judecat de Secția pentru judecatori a CSM, cere recuzarea a patru judecatoare, acuzandu-le de atitutudine ostila, antepronuntare si sustinerea neconditionata a Inspectiei Judiciare. Este vorba despre Lia Savonea, presedintele CSM, Gabriela Baltag, Evelina Oprina si Margareta Țînț.

Șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a venit la Inspecția Judiciară unde s-a deschis o anchetă pe numele ei. Ea a făcut o serie de atacuri la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, și la adresa Avocatului Poporului, înainte de audierea de la CSM pentru acțiunea disciplinară a IJ. Tarcea susține că are multe de declarat privind interesul liderului PSD Liviu Dragnea privind completele de cinci judecători, însă a precizat că toate lucrurile vor fi spuse la timpul lor.

„Nu a venit momentul declarațiilor, dar vă promit că o să vină un moment când o să vină lucruri interesante. S-a aflat din presă punctul de vedere al Inspecției Judiciare, ca să nu plecați cu mâna goală, că pun la dispoziție și punctul meu de vedere. Veți afla cu certitudine multe răspunsuri. În afară de faptul că este un abuz. În ultima vreme tot vorbim despre abuzuri. Trebuie să ne uităm foarte atent la toate instituțiile care comit abuzuri. O să vedeți de ce apreciez că a fost un abuz”, a declarat președintele ICCJ, Cristina Tarcea, la CSM.

CSM a decis ca Liviu Dragnea să rămână cu completul tras la sorți în luna decembrie, deși în dosar nu se administrase nicio probă. Însăși șefa CSM, Lia Savonea, a cerut sancționarea Cristinei Tarcea în ceea ce privește completurile de 5 judecători de la ÎCCJ.

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Inspectorii judiciari au reținut că preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători.

De asemenea, s-a reţinut că, prin refuzul de a implementa dispozițiile de imediată aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior menţionate, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.