Scandal la Ministerul Culturii. Comitetul Centenar acuzat că trage ţepe si instigă la fals

Una dintre organizaţiile cu proiecte câştigătoare la manifestările legate de Centenar acuză autorităţile de inconpetenţă şi de ilegalităţi. Asociația Tangaj Dance anunță că a hotărât să facă demersuri în instanță, după ce a câştigat finanţarea, dar nu a primit niciun ban.

Asociația Tangaj Dance, organizatoare a Bucharest International Dance Film Festival, aflat la a patra ediţie şi desfăşurat în perioada 6-9 septembrie, susţine că ” din cauza unor greșeli de procedură și a unei lipse de comunicare între mai multe departamente din cadrul MCIN, asociația organizatoare riscă să rămână cu o datorie de aproximativ 20.000 de euro, sumă aprobată și asumată public în cadrul Consiliului Interministerial pentru Centenar, din care au făcut parte Viorica Dăncilă (prim-ministrul României – în calitate de președinte al Consiliului) și George Ivașcu (actualul ministru al Culturii și Identității Naționale – în calitate de vicepreședinte al Consiliului).”

Mai exact, pe data de 29 august, în momentul publicării listei cu ONG-urile câştigătoare realizată de Consiliului Interministerial pentru Centenar, proiectul „[re]tracing – Bucharest International Dance Film Festival” a fost inclus în lista de proiecte admise spre finanțare. Proiectul era pe poziția 21 în lista proiectelor câştigătoare, cu 81 de puncte și cu un buget de 94.964 lei. Organizatoarele festivalului, Simona Deaconescu, director artistic Bucharest International Dance Film Festival şi  Anamaria Antoci, manager Bucharest International Dance Film, susţin că, în aceeaşi zi, asociația a primit prin un e-mail care confirma oficial că proiectul este admis spre finanțare.

În plus, primea şi  draftul de contract de finanțare şi solicitarea de a se prezenta cât mai repede pentru semnarea contractului acestuia. Pe 30 august, Anamaria Antoci spune că, imediat, a trimis contractul primit completat cu toate informațiile solicitate, urmând ca a doua zi să meargă la sediul ministerului să îl semneze. După semnare, organizatoarele au fost informate că după 31 august pot începe angajarea cheltuielilor pe proiect.

Pe 7 septembrie, la o zi după ce festivalul începuse, una dintre organizatoare, Simona Deaconescu primeşte un telefon prin care i se comunica să revină la Ministerul Culturii cu cerere scrisă prin care să decaleaze activitățile proiectului după data de 16 septembrie. Simona Deaconescu refuză susţinând că ar fi fost o declarație falsă, activitățile festivalului fiind deja în derulare.

Cele două organizatoare susţin că: „În haosul biroului Departamentului Identitate Națională, unde se modificau bugete cu pixul și beneficiarii așteptau cu orele, a avut loc o discuție aproape suprarealistă, în care cele două fondatoare au fost puse în fața unei alegeri: ori semnează hârtia prin care afirmă că proiectul se decalează, ori nu se semnează contractul și nu primesc banii. Acestea au ales varianta a doua, asumându-și că urmează o perioadă grea de discuții cu MCIN, știind foarte clar că nu pot face declarații false sau să speculeze jumătăți de adevăruri. Sperând la o soluționare amiabilă a situației și având un dosar consistent de dovezi, organizatoarele au încercat să poarte discuții constructive cu Departamentele Identitate Națională și Economic. Însă au aflat că numărul de contract din 31 august nu mai este valabil, urmând să se semneze contractul cu alt număr, care trebuie datat după 15 sau 16 septembrie.”

Ulterior, cele două organizatoare spun că ar fi avut o întâlnire cu un reprezentant al Departamentului Economic, în cadrul căreia le-a fost comunicat că  „a fost făcută o greșeală, cheltuielile fiind eligibile doar după ultima semnătură pusă pe contractul de finanțare, respectiv semnătura ministrului și că, din păcate, nu se mai poate face nimic pentru proiect, fiind îndemnate să găsească ele o soluție la rezolvarea acestei crize”

Organizatoarele au anuntat ca vor da in judecata ministerul pentru recuperarea banilor. Ministerul a anuntat finantari de 50 de milioane de lei pentru proiecte depuse de fundatii si asociatii.

sursa foto – news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *