Scandalos: Primăria Capitalei dă 8000 de euro pentru brăduțul de Crăciun!

Centrul de Creaţie, Artă  şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – Creart – depăşeşte orice imaginaţie cînd vine vorba de cheltuirea banului public. Instituţia, care este specializată în organizarea de evenimente culturale în numele Primăriei Capitalei, angajează … organizator de evenimente. Compensaţia pentru munca prestată nu este deloc mică – 41.000 de lei, adică aproximativ 8 mii 700 de euro.  Firma căreia i s-a atribuit contractul – Noa Event SRL – este o clientă mai veche a instituţiei subordonate primăriei.

CE E CU CONTRACTUL

Coordonatorul de producţie ar trebui, conform ofertei publicate pe site-ul de licitaţii publice să asigure, în perioada 02.11.-26.12.2018, pentru „Targul de Craciun Bucuresti” care va avea loc in Piata Constitutiei, serviciile necesare constau in : realizarea necesarului privind echipa de productie (propunere numar de persoane si perioada de lucru), coordonarea in locatie pe intreaga perioada de montare si desfasurare a targului a persoanelor implicate in organizare, realizarea propunerii planului de securitate (numar de agenti si programul de lucru), realizarea propunerii cu necesarul de asistenta medicala (numar de ambulante, tipul de ambulante si programul de lucru al acestora), realizarea propunerii cu necesarul de logistica pentru zona de backstage, realizarea propunerii de amplasament a zonelor din cadrul targului (zonele destinate publicului, zonele destinate artistilor, zonele destinate personalului de productie).

Instituţia primăriei pare să fi făcut o mega afacere cu această angajare, pentru că, în aceeaşi ofertă se arată că preţul de catalog al unui astfel de serviciu ar fi de 200.000 de lei. După ce intocmeşte  documentaţia conform dorinţelor Creart, aceasta ar trebui aprobată apoi de cineva din Centrul de Creatie, Arta si Traditii.

Noa Events SRl este la al treila cotract cu Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţii, a mai primit unul de 105.000 de lei pentru zilele Bucureştiului unde ar fi asigurat tot o parte din echipa de producţie şi 220.000 de lei pentru asigurarea de servicii back-stage la „Bucharest Green Sounds Festival”

Firma înfiinţată iniţial în Craiova a fost mutată în Voluntari în 2011. Oficial are un singur angajat. În 2017, a avut o cifră de afaceri  de 1170032 şi a înregistrat pierderi de 11255 de lei.

CE E CU INSTITUTIA, IN CE SCANDALURI A MAI FOST IMPLICATĂ

Centrul de Creatie Arta si Traditii are o istorie lungă în organizarea de evenimente în numele Primăriei Capitalei. Anul acesta a organizat cel puţin un eveniment cultural gratuit în numele edilului Capitalei, Gabriela Firea. Grădina cu filme, Copacul cu Cărţi, Festivalul de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, CinePark, HeyDay Music festival, Zilele Bucureşiului,Tradiţii şi Flori de Sărbători, Light-bright România China, Imapp.

În mai, cu ocazia Expoziţiei Arhitectura Centenarului în Pasaj la Universitate – un eveniment care a avut parte de scandaluri în legătură cu afişele utilizate. Pe unul dintre ele, în locul numelui episcopului Iuliu Hossu aărea numele actorului Emil Hossu şi imaginea mitropolitului ortodox al Caransebeşului, Miron Cristea.

În septembrie, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiâii a atribuit în mai puţin de o oră un contract de 250.000 de euro unei firma de turism cu un singur angajat care ar fi trebuit să se ocupe de organizarea Zilelor Bucureştiului – Holiday Club SRL

În 2016, Creart a fost acuzată că a plătit oameni ca să scrie la un site privat de cultură.

CINE CONDUCE CREART

Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al municipiului Bucureşti este condus de Claudia Popa. Ea este nimeni alta decât soţia lui Radu Popa, apropiat al lui Sorin Oprescu şi fost director al Administraţiei Lacurilor, Parcurilor şi Agremenr Bucureşti. Ea are un salariu de 13758 de lei şi are pe mână un buget anual de 79 de milioane de lei.

sursa foto: tolo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *