În scandalul contradicțiilor Prefectură-Jandarmerie, Firea își apără omul de casă

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat, miercuri, că  „se înconjoară de oameni care nu mint” luând, implicit, partea prefectului de București, Speranța Cliseru, care a susținut că a dat ordinul de intervenție împotriva manifestanților după ora 24.00 și nu la ora 20.00 așa cum a susținut Carmen Dan, ministrul de Interne. În plus, Firea a lăsat să se înțeleagă că ar putea spune mai multe despre aceste incidente, dar a susținut că va avea o discuție în interiorul PSD.

”Înțeleg curiozitatea presei și este normal, dar din respect pentru d-voastră și pentru bucureșteni și pentru colegii mei din primărie și din partid, nu voi face declarații politice la o întâlnire pe teme administrative. Așa cum mă știti, chiar dacă ar fi anumite lucruri de spus și cu siguranță sunt anumite lucruri de spus, le voi afirma într-un cadru organizat, statutar, și nu mă voi alătura celor care împroașcă cu noroi în munca atâtor oameni pentru că este atât de ușor și de simplu să denigrezi fără să te gândești la consecințe încât este nevoie în această țară și de oameni responsabili. Eu sper să fie din ce în ce mai mulți și îmi place să cred că mă considerați o persoană responsabilă, care nu pune în pericol nici așteptările românilor, care sunt foarte mari, la întreaga clasă politică, deci și la partidul din care fac parte, și la mine personal și la d-voastră și întotdeauna mă gândesc la consecințele declarațiilor mele. Cât privește anumite inadvertențe observate de analiști și de presă cu privire la anumite afirmații care s-au făcut de doamna prefect și reprezentanții Ministerului de Interne, există o anchetă în curs, și așa cum știți, pe perioada unei cercetări, orice declarație poate să afecteze cursul anchetei. Cunosc anumite lucruri, dar nu pot  să le exprim public. Atunci când voi putea, o voi face. Aștept și eu ca toți românii rezultatul acestei anchete. Eu pot să vă spun ca o notă personală că în general nu mă înconjur de oameni care mint. Atât am avut de spus”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a mai declarat că prefectul Capitalei nu a informat-o referitor la desfășurarea evenimentelor din 10 august.

”Doamna prefect nu m-a informat, fiindcă nu aveam calitatea să mă informeze, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar am vorbit cu dl viceprimar, care avea delegate atribuțiile în acea perioadă, eu fiind într-o vizită oficială. Primăria Capitalei prin primar și viceprimar nu dă ordine jandarmilor, prefectului, nu avem atribuții. Noi am fost prezenți în acel grup de lucru pentru probleme care ne privesc: restricții de circulație, devierea traseelor RATB, alte măsuri organizatorice”, a explicat primarul General.

 

Ancheta deschisă de procurori în legătură cu modul în care a acționat Jandarmerie pe 10 august a arătat că între declarațiile ministrului de Interne, ale Jandarmeriei și ale prefectului Capitalei există discrepanțe majore. Pe de o parte, Carmen Dan, pentru a se apăra, susține că intervenția a fost legală întrucât se dăduse un ordin direct de intervenție. De cealaltă parte, prefectul susține că nu a dat un astfel de ordin și că jandarmii au acționat pentru că au fost provocați, semnarea ordinului având loc după ora 24.00, oră la care Piața Victoriei fusese deja evacuată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *