Scandalul de la TVR se mută în justiție. Sindicaliștii fac plângeri penale împotriva conducerii

MediaSind TVR a decis convocarea, pe 17 iulie, a Adunării Generale Extraordinare pentru depunerea de plângeri penale împotriva conducerii Televiziunii Naţionale, potrivit agerpres.ro.

„Având în vedere evenimentele grave ce au avut loc astăzi (vineri, n.r.) în sediul Societăţii Române de Televiziune unde, din ordinul presedintelui-director general Doina Gradea a fost blocat, pentru aproximativ 90 de minute, accesul partenerului social din instituţie, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la şedinţa Consiliului de Administraţie, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind-Filiala TVR convoacă pentru data de miercuri, 17 iulie 2019, ora 11:00, la sediul SRTv (sala de protocol), Adunarea Generală, în sesiune extraordinară, cu următoarea ordine de zi: supunerea la vot a propunerii depunerii unor plângeri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva preşedintelui-director general al SRTV, coordonatorului cu atribuţii de Director Departament Resurse Umane şi coordonatorului cu atribuţii de Director Departament Juridic pentru abuz în funcţie şi încălcări repetate ale legislaţiei ce reglementează dialogul social; analizarea declanşării unor acţiuni greviste în vederea stopării abuzurilor din Televiziunea naţională”, se arată într-un comunicat al SRJ MediaSind.

Potrivit sursei citate, preşedintele – director general Doina Gradea împreună cu şefii Departamentului Resurse Umane şi Departamentului Juridic au nesocotit Hotărârea TMB de reprezentativitate, prevederile Legii nr. 62/2011, ale Contractului Colectiv de Muncă din SRTV şi Hotărârea Consiliului de Administraţie nr 69/ 24.06.2019 privind recunoaşterea calităţii de partener social al Federaţiei FAIR-MediaSind în cadrul SRTV.

„Contrar Sentinţei TMB nr. 7 FED/ 2017 şi a Hotărârii CA nr. 69/2019, aceştia au hotărât de la sine putere că participarea reprezentanţilor Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind sau ai Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la şedinţele Consiliului de Administraţie al SRTv sau la cele ale comitetului director SRTv/ comitetelor directoare din cadrul studiourilor teritoariale ale SRTv este nelegală – conform adresei nr. C/ 499 trimisă de SRTv organizaţiei noastre. Din acest motiv, accesul la şedinţa CA a preşedintelui FAIR-MediaSind, preşedintelui SRJ MediaSind şi a avocatului organizaţiei a fost blocat de jandarmii instituţiei timp de 90 minute, aceştia susţinând că au primit ordin de la cabinetul PDG să nu fie lăsaţi în incintă”, se menţionează în comunicat.

Ulterior, reprezentanţii MediaSind au putut participa la şedinţa CA iar preşedintele-director general a supus la vot revocarea Hotărârii nr. 69/ 2019 privind constatarea reprezentativităţii FAIR-MediaSind în SRTV, propunere respinsă de Consiliul de Administraţie.

„Menţionăm că, în cadrul discuţiilor, reprezentanţii FAIR-MediaSind au arătat că nu se opun ca la aceste şedinţe de CA să participe ca invitaţi, fără a avea calitatea de observator şi de partener social, şi alţi reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din TVR, chiar dacă prevederile CCM din SRTV, la art. 167 alin 1, conferă acest drept doar reprezentanţilor organizaţiei reprezentative. Membrii CA au ţinut cont de această poziţie şi au aprobat şi participarea acestora, inclusiv a reprezentanţilor sindicatelor din teritoriu”, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *