Scandalul de spionaj ruso-român. Avocații Carinei Țurcan, împiedicați să-și vadă clienta

Noii avocați ai Carinei Turcan, fost membru al Consiliului de Administrație al companiei „Inter RAO”, arestată în Rusia sub acuzația de spionaj în favoarea României, au reclamat faptul că au fost împiedicați, marți, să-și vadă clienta. Ivan Pavlov și colegul său Evgheni Smirnov, angajați de mama Carinei să o apere, nu au putut să se întâlnească cu deținuta aflată în centrul de detenție Lefortovo.

Ivan Pavlov a declarat că oficialii Penitenciarului Lefortovo nu îl lasă să o viziteze, motivând că nu are „informații de la FSB” că avocatul ar fi reprezentantul legal al deținutei Țurcan.

„Ieri dimineață am înmânat Direcției de Investigații a FSB toate documentele care confirmă autoritatea noastră ca apărători ai Carinei. Astăzi am venit la Lefortovo să ne vedem clientul, dar conducerea închisorii nu ne lase să intrăm și spun că nu avem autorizație. Acum, bineînțeles, vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că suntem autorizați“ a declarat Pavlov pentru bfm.ru. Acesta a mai precizat că vor face toate demersurile pe lângă Departamentului de Investigații al FSB , Procuratură, Serviciul Federal al Penitenciarelor și Ministerul Justiției.„După cum am bănuit, serviciul special (FSB n.r) nu dorește să ne lase să participăm la acest proces”, a precizat Pavlov.

Săptămâna trecută, când s-a judecat apelul la decizia de arestare din 15 iunie, Carina Țurcan a fost apărată de avocatul Dmitri Țuprik, iar Pavlov le-a spus jurnaliștilor de la bfm.ru că acesta va face parte în continuare din echipa apărării. „Cetățenii noștri pot avea cât de mulți avocați doresc“, a precizat Pavlov.

Întrebat dacă în toate cazurile este necesară o autorizație specială pentru ca avocatul să-și viziteze clientul, sau numai la Lefortovo, Pavlov a spus că legea spune că nu sunt necesare autorizații de la anchetatori. Aceasta este o decizie arbitrară care funcționează doar în centrul de detenție din Lefortovo, care este în subordinea FSB. „Legea nu cere apărătorului să aibă vreo permisiune specială din partea investigatorului pentru a putea trece la clientul său în centrul de detenție“, a subliniat avocatul.

Tribunalul municipiului Moscova a respins, pe 28 iunie, apelul Carinei Ţurcan prin care se contesta arestarea ei preventivă.

Avocatului ei, Dmitri Ţuprik, declara atunci că Țurcan „nu înţelege de ce este acuzată şi nici nu are idee ce infracţiune ar fi comis“. Acesta a adăugat că Ţurcan este de părere că „acest caz are ca scop înlăturarea ei din funcţie“. Tot săptămâna trecută, Inter RAO a înlăturat-o din consiliul de administraţie.

Potrivit presei ruse, Carina Ţurcan a fost arestată în baza articolului 276 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, care se referă la spionaj. Dacă va fi condamnată, ea riscă 20 de ani de închisoare.

Publicaţia rusă RBK a scris recent că, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate ruse, Ţurcan este suspectată că a transmis informaţii României şi, eventual, Statelor Unite despre livrările de energie ale Rusiei către Crimeea şi teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucraina.

„Pion în jocul cuiva“

Carina Ţurcan a declarat că a devenit ”un pion în jocul cuiva”, dar că nu vor reuşi să o frângă, scrie publicaţia rusă Moskovski Komsomoleţ.

„Aceasta este o încercare, mă voi descurca. Îmi dau seama că am devenit parte din jocul cuiva, că împotriva mea a fost pornit mecanismul, cu toate acestea, o persoană poate fi întemniţată, dar nu frântă“.

De o săptămână în închisoare, Carina nu se plânge de viaţa sa în centrul de detenţie preventivă. „Nu am plângeri cu privire la condiţiile de detenţie, gardienii sunt respectuoşi”, a declarat ea activistilor pentru apararea drepturilor omului.

Cu toate acestea, fiind vegetariană, Carina Ţurcan suferă din cauza mâncării din închisoare şi a faptului că medicii nu au permis rudelor să-i aduca complexe de vitamine.

Arestarea Carinei Ţurcan ar avea legătură nu cu activităţi de spionaj în favoarea României, aşa cum s-a comunicat anterior, ci cu interesele de afaceri ale atotputernicului şef al companiei Rosnefti, Igor Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, afirmă cunoscutul expert rus Stanislav Belkovski.

La mijloc este încercarea lui Igor Ivanovici Secin de a prelua controlul asupra „Inter RAO”. El încearcă s-o facă prin arestarea unor persoane, printre care şi Carina Ţurcan. Femeia nu e niciun fel spioană româncă”, a opinat expertul rus.

Igor Secin, catalogat de presa rusă drept „eminenţa cenuşie a Kremlinului”, a contribuit decisiv la falimentarea companiei petroliere „Iukos” şi a jucat un rol-cheie în procesul împotriva lui Mihail Hodorkovski.

Între timp, autorităţile ruse încearcă să elucideze modul în care Carina Ţurcan a obţinut cetăţenia rusă. Serviciile secrete ruseşti ar avea dubii în ceea ce priveşte legalitatea obţinerii de către aceasta a paşaportului rusesc, informează portalul Rosbalt.

Carina Ţurcan s-a născut în 1974 în Moldova, şi-a făcut studiile universitare la Chişinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Ţurcan & Ţurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus. În 2014 a primit cetățenie română, iar în 2016, ea și fiul său au renunțat la cetățenia Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *