Scandalul Huawei. Canada cere sprijinul SUA, în condiţiile în care China a început să blocheze importurile de bunuri canadiene

Canada cere sprijinul Statelor Unite pentru rezolvarea crizei cu China, care a început să blocheze importurile de bunuri canadiene vitale pe fondul disputei legată de arestarea directorului financiar al grupului Huawei, Meng Wanzhou, transmite Reuters.

Într-un semn al nemulţumirii în creştere provocată de lipsa de reacţie a SUA, guvernul premierului Justin Trudeau a semnalat că ar putea să nu mai coopereze cu partea americană în domenii majore.

În ultimele săptămâni, China a sporit presiunile asupra Canadei, din cauza arestării lui Meng Wanzhou, în decembrie anul trecut, la solicitarea SUA.

China a oprit importurile de rapiţă din Canada, iar săptămâna trecută a suspendat autorizaţiile a doi producători de carne de porc.

După arestarea lui Meng la Vancouver, poliţia chineză a reţinut doi cetăţeni canadieni.

Beijingul refuză să permită vizitta unei delegaţii comerciale canadiene, obligând oficialii să se folosească de videoconferinţe pentru a respinge un pericol major pentru exporturile de mărfuri.

”Este o situaţie foarte dificilă. Când ridicăm această problemă cu americanii, aceşti spun doar că este dificil să tratezi cu chinezii”, a spus o sursă guvernamentală canadiană.

”Nu este clar nici cu cine ar trebui să discutăm, pentru că nu ştii niciodată cine este sus şi cine este jos în administraţie, la un anumit moment”, a adăugat sursa.

Între oficialii americani abordaţi de canadieni se află secretarul de Stat Mike Pompeo, secretarul entru Agricultură Sonny Perdue, reprezentanul pentru Comerţ Robert Lighthizer, şi senatorul republican Jim Risch, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe,

Departamentul de Stat a anunţat că este ”îngrijorat de interzicerea rapiţei, iar Comisia pentru relaţii externe a răspuns la îngrijorarea Canadei prin aprobarea unei rezoluţii de susţinere bipartizane.

Canada afirmă că Statele Unite sunt obligate să ajute, având în vedere că mandatul american de arestare a lui Meng a declanşat criza cu Beijngul.

Negociatorii americani au respins propunerile Chinei de a include problema Huawei în negocierile comerciale aflate în derulare, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

China anunţă că se pregăteşte să trimită o delegaţie în SUA

Ministerul chinez de Externe a anunţat luni că o delegaţie chineză se pregăteşte să meargă în Statele Unite pentru negocierile comerciale, chiar dacă preşedintele american Donald Trump a anunţat pe Twitter că va majora tarifele pentru produse chinezeşti de ordinul sutelor de miliarde de dolari, transmite Reuter.

Un purtător de cuvânt al ministerului, Geng Shuang, care a făcut declaraţia într-un briefing de presă, nu a precizat dacă vicepremierul Liu He, care conduce negocierile comerciale cu Statele Unite, va mai face parte din delegaţie, aşa cum era prevăzut înainte de tweet-urile preşedintelui american.

Duminică, Trump a escaladat puternic tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lunii, cu mesaje pe Twitter în care a afirmat că negocierile sunt prea lente şi că vineri va majora tarifele pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, de la 10% la 25%. Preşedintele a mai afirmat că în curând va impune tarife de 25% pentru alte bunuri în valoare de 325 de miliarde de dolari.

Tweet-urile lui Trump au provocat zvonuri legate de anularea vizitei delegaţiei chineze la Washington pentru continuarea negocierilor.

Bursele de acţiuni şi cotaţiile petrolului au scăzut luni, la nivel global, investitorii fiind îngrijoraţi de impactul economic pe care l-ar avea accentuarea tensiunilor comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *