Scapa penalii! Anularea Ordonantei 6, amnistie mascata


CE VREA PSD

PSD se pregateste sa dea o nouă lovitură dosarelor penale, chiar şi celor judecate deja. Lideul PSD, Liviu Dragnea a cerut respingerea de urgenţă a OUG 6/2016 care reglementa modul în care sunt făcute interceptările, după ce Curtea Constitutionala a decis ca SRI trebuie  scos din urmarirea penala.

Ordonanta prevede care era rolul Serviciului Român de Informare în interceptarea comunicatiilor si fusese adoptata dupa ce Curtea Constitutionala ar fi dat o decizie in care se spunea ca SRI nu poate face acte de cercetare penala. In ea se vorbeste despre protocoalele dintre SRI si parchete. Cele mai importante prevederi erau:

” Organele Serviciului Român de Informatii nu pot efectua acte de cercetare penala, nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest. Prin exceptie, organele Serviciului Român de Informatii pot fi desemnate organe de cercetare penala speciale conform art. 55 alin. (5) si (6) din Codul de procedura penala pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnica, conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finala din Codul de procedura penala.”

„Conditiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informatii cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum si cu alte institutii în cadrul carora îsi desfasoara activitatea, în conditiile art. 57 alin. (2) din Codul de procedura penala, organe de cercetare penala speciale.”

CE S-A INTAMPLAT CU ORDONANTA – FLORIN IORDACHE, DE ACORD CU EA

Dupa adoptare, Ordonanta a fost depusa la Parlament, pentru a deveni lege. A trecut tacit de Senat, prima camera sesizata, la 09.05.2016, în forma Guvernului Ciolos. Cel care a semnat pentru confirmarea adoptarii a fost chiar Calin Popescu Tariceanu.


http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15719 –

A ajuns la Camera Deputatilor si a fost trimisa la trei comisii pentru aviz: Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale – care a dat aviz negativ, Comisia pentru munca si protectie sociala – aviz pozitiv în unanimitate si Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala – aviz în unanimitate. Printre cei care au votat pentru au fost actualul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, si seful Comisiei de modificare a codurilor penale, Florin Iordache.

Din 18 iunie 2016 asteapta sa intre in plenul camarei deputatilor.

CE EFECTE AR PUTEA AVEA ANULAREA

Efectele respingerii ordonantei au fost subliniate chiar de oameni apropiati puterii în ultimele zile – anularea multor dosare penale, unele deja judecate.

Sergiu Andon, avocat apropiat actualei puteri, fost parlamentar de la partidul lui Dn Voiculescu a gasit solutia ca cei interesati sa beneficieze de prevederile ei.

Varianta este adaugarea unei prevederi care sa permita introducerea cererii de revizuire de catre cei interesati. Adica nu începe statul sa faca inventarul tuturor dosarelor pentru ca s-ar bloca tot sistemul. La cererea celor interesati, într-un anume termen, sa se poata deschide o procedura de revizuire a hotarârilor date si instanta competenta, prin procedura de revizuire, sa ia dosarul si sa analizeze în ce masura implicarea SRI-ului a influentat solutia. si nu e complicat.
De regula, în asemenea cazuri, situatia e simpla: în rechizitoriu se spune ‘proba cutare si cutare este material oferit de SRI’, si atunci se inventariaza ce probe au fost si ce nu au fost. Deci aceasta ar fi solutia normala. Teoretic, se poate spune ca efectele nu sunt în trecut ci în viitor, adica se creeaza o posibilitate ca, de acum încolo, sa exista aceasta procedura de revizuire” (declaratie pentru dcenews.ro)

Tudorel Toader, ministru al Justitiei, crede ca problema ar fi mai usor de transat direct în Parlament, fara ca Guvernul sa mai dea o ordonanta pentru a stabili cine beneficiaza de anularea ordonantei.

„Ce va fi interesant acolo si foarte important: ca legiuitorul sa stabileasca ce se întâmpla cu efectele juridice pe care ordonanta le-a produs de la momentul 11 martie 2016 pâna la respingerea prin lege. Le anuleaza sau le lasa în continuare? Daca le anuleaza, nu mai este necesara o ordonanta a Guvernului”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Liviu Dragnea – principalul beneficiar

In primul rand, Liviu Dragnea. Centrul de Investigatii Media a publicat astazi ca, in 23 august, prin avocatul lui, a cerut CSM ca sa constate ca TOATE dosarele lui se bazeaza pe protocoalele incheiate de SRI. O recunoastere din partea CSM plus anulatea OUG 6/2016 ar echivala cu amnistia faptelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *