Scenariu bombă! CCR trebuie să constate interimatul funcției de președinte al României!

Fostul membru CSM Adrian Toni Neacşu, actualul avocat al fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Dragnea  și un sfătuitor al liderului PSD, arată, printr-un mesaj pe Facebook, că refuzul preşedintelui de a numi cei doi miniştri la Dezvoltare şi Transporturi echivalează cu imposibilitatea temporară de a-şi exercita funcţia, drept pentru care CCR este îndrituită să constate interimatul funcţiei.

„Refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţiile constituţionale echivalează cu o imposibilitate temporară, din motive subiective, de exercitare a funcţiei, ceea ce justifică constatarea de către Curtea Constituţională a interimatului funcţiei, potrivit art. 98 alin 1 din Constituţie. Decizia interimatului este una juridică şi constituţională, nu politică, obligatorie, dacă se constată existenţa întreruperii în activitatea Preşedintelui României, iar nu facultativă. Nu este o suspendare a Preşedintelui, nu are drept urmare un referendum şi durează doar cât timp preşedintele refuză să-şi îndeplinească atribuţiile”, a scris pe Facebook Neacșu, citat de Mediafax.

Acesta a indrodus în mesajul său, un paragraf dintr-o decizie a Curţii Constituţionale din Republica Moldova (din octombrie 2017), care arată: „Curtea Constituţională a reţinut că inacţiunea instituţiei prezidenţiale, prin neexercitarea atribuţiilor fie pentru motive obiective, fie pentru motive subiective, prin refuzul deliberat de a exercita atribuţiile, are consecinţe identice, adică blocarea altor instituţii. Aşadar, Curtea a statuat că în cazul refuzului deliberat al Preşedintelui de a-şi exercita atribuţiile consecinţele sunt identice cu cele ce survin în cazul imposibilităţii exercitării atribuţiilor pentru motive obiective, astfel, soluţionarea acestor situaţii trebuie să fie identică, adică instituirea interimatului”.

Într-o postare anterioară, tot pe Facebook, Toni Neacşu a subliniat că preşedintele se află în grevă prezidenţială: „Preşedintele Johannis se află de ceva vreme în grevă prezidenţială nedeclarată. Refuză să-şi îndeplinească obligaţiile constituţionale, motivând nevoia de reflecţie şi de analiză prelungită”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat-o că nu va da curs numirilor celor două propuneri de la Dezvoltare şi Transporturi, chiar dacă CCR a stabilit că există un conflict de natură juridică şi trebuie emise decretele de constatare a vacantării celor 2 funcţii. CCR a decis, pe 19 decembrie, cu privire la admiterea conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie că şeful statului Klaus Iohannis este obligat „să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru” şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *