Scrisoare adresată ministrului Justiției: 200 de procurori și judecători îl susțin pe Augustin Lazăr

 

200 de magistraţi i-au transmis ministrului Justiţiei o scrisoare prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă anunţul privind evaluarea procurorului general şi îşi exprimă susţinerea faţă de Augustin Lazăr, transmite Mediafax. Magistraţii mai arată că afirmaţiile lui Toader despre justiţie pot aduce prejudicii.

„Domnule Ministru, Subsemnaţii, procurori şi judecători, cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi a obligaţiei de rezervă ce incumbă magistraţilor, am luat act, cu îngrijorare, de afirmaţiile dumneavoastră privitoare la activitatea magistraţilor şi la îndepărtarea Ministerului Public de la rolul său constituţional, precum şi de anunţul recent cu privire la declanşarea inopinată a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ. Pe această cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori îşi exprimă susţinerea faţă de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazăr, precum şi faţă de poziţia Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmaţii neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justiţie, în ansamblul său”, se arată în scrisoarea transmisă de magistraţi ministrului Tudorel Toader.

Scrisoarea, care a fost transmisă Agenţiei de Presă MEdiafax de procurorul Antonia Diaconu, de la Piteşti, a pornit la iniţiativa magistratului, însă demersul este rezultatul unui efort comun, la care s-au alăturat colegi din toată ţara. Unul dintre semnatari este şi procurorul Andrei Bodean, candidat la şefia DNA.

„Judecătorii şi procurorii semnatari subliniază că afirmaţiile privitoare la sistemul judiciar, emise de Ministrul Justiţiei, pot aduce prejudicii societăţii în general, atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional. Considerăm că, în contextul desfăşurării unor anchete penale importante şi cu puternic impact social, poziţia actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată şi responsabilă. În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media şi de reprezentanţi ai formaţiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcţia în condiţiile legii şi sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiţie: aflarea adevărului şi protejarea drepturilor cetăţenilor”, mai spune scrisoarea.

Magistraţii îl invită pe Tudorel Toader la dialog, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru un sistem judiciar în slujba cetăţenilor.

„Reamintim că respectăm pe deplin libertatea dumneavoastră de exprimare, concretizată în opiniile exprimate în declaraţiile de presă şi în postările pe contul de Facebook, însă acestea au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezintă un dialog constructiv cu sistemul judiciar”, mai spun magistraţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *