Scrisoarea lui Giuliani, legăturile cu Dragnea și consultanții israelieni
Deși nimeni nu poate, pentru moment, să demonstreze că există o legătură directă între Liviu Dragnea și apariția scrisorii semnate de Rudolph Giuliani prin care este atacat sistemul de justiție din România, ies la iveală amănunte interesante despre legăturile de afacerile pe care celebrul avocat le are cu oameni din cercul de apropiați ai lui Dragnea.
Astfel, conform unui articol publicat în prestigiosul Wall Street Journal, Roudolph Giuliani, a avut un parteneriat foarte profitabil cu una din companiile familiei Stainmetz. Ceea ce trebuie remarcat este că afacerea a fost perfectată în perioada în care Giuliani anunțase că intenționează să candideze pentru funcția de președinte al SUA.
„Un parteneriat realizat de Rudy Giuliani cu o familie bogată din Israel, implicată în afacerile cu diamante, a ajutat la extinderea activității sale de consultanță în Japonia și a generat mai mult de 600.000 de dolari în taxele încasate pentru trei discursuri susținute de politicianul republican. Fosta relație de afaceri a fostului primar al New York-ului cu Sage Capital Growth – o firmă de capital privată de dimensiuni medii, asociată familiei Steinmetz din Israel – arată că banii au venit după ce Giuliani a câștigat recunoașterea internațională, după 11 septembrie 2001, data tragicelor atacuri teroriste”, notează WSJ.
Conform articolului, Giuliani a primit banii pentru a susține conferințe în Japonia și a promova interesele de afaceri ale companiei Sage Capital. În plus, Giuliani a primit și o contribuție de 200.000 de dolari pentru campania electorală.
„Relația cu Sage Capital a fost benefică și pentru campania prezidențială a domnului Giuliani. Directorii executivi ai Sage și rudele acestora, inclusiv americanii care trăiesc în Londra și Ierusalim, au dat mai mult de 20.000 de dolari pentru campania lui Giuliani, arată înregistrările oficiale”, se arată în articol.
Relația de afaceri dintre Giuliani și familia Stainmetz a implicat și o altă firmă controlată de fostul primar al New York-ului, Giuliani Compliance Japan. „O altă companie a lui Giuliani – Giuliani Compliance Japan, care ajută societățile să respecte cerințele legale – are o legătură cu Sage. Este un joint-venture cu o companie de software japoneză, Softbrain Corp., în care Sage deține o participare. Sage a investit, de asemenea, în diverse companii de tehnologie din Japonia, apoi a angajat firma dlui Giuliani pentru a sfătui acele companii cum să își îmbunătățească operațiunile. O purtătoare de cuvânt a companiei Giuliani Partners a refuzat să spună cât de mult a plătit Sage companiei, deoarece parteneriatul a început în 2004.”, notează ziariștii de la Wall Street Journal.
În același timp, numele lui Beny Stainmetz apare și în legătură cu fostul șef al FBI, Louis Freeh, autorul unei alte scrisori în care se suțin aceleași argumente împotriva luptei anti-corupție. Astfel, Freeh a fost unul dintre avocații lui Stainmetz, firma lui Freeh ajutând la coordonarea apărării miliardarului israelian investigat pentru mitele plătite pentru a intra în posesia unei mine în Guineea.
Cu mult mai interesant este că, conform unui articol din Business Insider, Freeh a fost angajat de firma rusă de stat Prevezon pentru a ajuta la soluționarea unui caz în care firma este acuzată de procurorii americani de spălare a banilor. Prevezon este, de asemenea, reprezentată de Natalia Veselnitskaya, avocatul rus care s-a întâlnit cu oficialii de top ai campaniei Trump în iunie 2016 la Trump Tower pentru a face lobby pentru abrogarea Legii Magnitsky din 2012. În baza acestei Legi, oficialii străini pot fi supuși sancțiunilor americane dacă sunt bănuiți de fapte de corupție sau atacuri la adresa democrației.
“Cazul Prevezon a câștigat o atenție deosebită datorită legăturilor sale cu o schemă de fraudă fiscală de 230 milioane USD descoperită în 2008 de către avocatul fiscal rus Serghei Magnitsky, a cărui moarte suspectă a stârnit atenția mass-mediei internaționale și a stimulat trecerea Legii care îi poartă numele, pentru a pedepsi pe cei suspectați de implicare”, nota Business Insider.
În România, Beny Stainmetz este cunoscut pentru implicarea în dosarul Blackcube prin care s-a încercat compromiterea șefei DNA, dar și pentru interesele pe care le are în exploatarea zăcămintelor de la Roșia Montană. În plus, Stainmetz, alături de Tal Silberstein, au fost trimiși în judecată pentru implicare în dosarul Ferma Băneasa în care a fost acuzat și actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și Dan Andronic.
Relația dintre cei patru este una de durată și extrem de profitabilă. Silberstein și Stainmetz sunt parteneri de afaceri nu numai în România, dar și în Israel, iar cei doi sunt extrem de apropiați de politicieni români de prim rang.
Intrarea în România a avut loc înainte de anii 2000 atunci când Silberstein a fost adus să lucreze pentru PSD de Viorel Hrebenciuc. Ulterior, acesta a fondat o firmă de consultanță politică împreună cu Dan Andronic, firmă care a consiliat PNL și, în special, pe Călin Popescu Tăriceanu. Silberstein a lucrat și pentru Traian Băsescu, atât când acesta era primar general al Capitalei, dar și în timpul mandatului de președinte. Nu în ultimul rând, Liviu Dragnea lucrează cu o echipă de consultanți din Israel condusă de Asaf Eisin, un apropiat al lui Silberstein. De asemenea, Tal Silberstein este un apropiat al premierului Netanyahu, “prietenul” lui Liviu Dragnea.
Sursa foto: digi24.ro