Scrisori emoționante adresate părinților de cei 12 copii captivi în peștera din Thailanda

Cei 12 băieţi blocaţi în peştera din Thailanda, de două săptâmâni, au scris mai multe scrisori în care le transmit rudelor să nu se îngrijoreze, căci sunt puternici şi vor face faţă operaţiunii de salvare. Într-un mesaj separat, antrenorul copiilor şi-a cerut iertare de la părinţi.

Răvașele aduse din grotă de scafandrii militari antrenați în operațiunea de salvare a fost postat pe pagina de Facebook a subdiviziunii de elită Thai NavySEAL, după ce mesajul scris pe șase foi de caiet a fost citit de părinții copiilor care stau și ei, de două săptămâni în corturi la gura de intrare în labirint.

”Totul e bine, suntem sănătoși, nu vă faceți griji. Când vom ieși, am vrea foarte mult să mâncăm diferite bucate gustoase. Ieșind, vrem să mergem imediat acasă. Dragi profesori, vă rugăm, nu ne dați multe teme pentru acasă”, mai scriu copiii.

„Nu vă îngrijoraţi, mama şi tata, sunt două săptămâni de când am plecat, dar o să mă întorc să vă ajut la magazin, scrie un băieţel Ekkarat, semnând cu porecla sa de pe teren, Bew, şi ai cărui părinţii au o băcănie.

A transmis un mesaj și antrenorul, omul pe care unii îl acuză de iresponsabilitate în organizarea unei excursii cu potențiale pericole, iar alții îl consideră un erou, pentru că elevii lui au putut supraviețui fără hrană timp de 9 zile.

În paralel, autorităţile care vor să evite o extracţie prin apă a copiilor, au insistat asupra opţiunii de a fi evacuaţi pe sus.

„Am efectuat peste o sută de foraje. Dar încă nu am localizat poziţia lor”, a declarat sâmbătă presei şeful celulei de criză, Narongsak Osottanakorn. În interior, copii sunt în stare bună de sănătate, a asigurat el, în pofida zvonurilor privind o scădere a nivelului de oxigen.

După publicarea celor două clipuri, primul filmat când au fost găsiţi de scafandrii britanici luni seară şi cel de-al doilea de marţi, nicio imagine nu a mai fost publicată despre grupul refugiat pe un loc mai înălţat al peşterii pentru a se feri de apă, la distanţă de peste 4 km de intrare.

Scrisorile trimise de copii familiilor lor sunt primele mărturii publice transmise de marţi.

Ideea lui Elon Musk

Miliardarul american Elon Musk, celebrul antreprenor din industria spaţială şi a tehnologiei, a trimis o echipă de ingineri în Thailanda, care vor participa la operaţiunile demarate pentru salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor , informează CNN.

Guvernul thailandez a confirmat pe pagina sa de Facebook faptul că inginerii trimişi de Elon Musk vor sosi sâmbătă în Thailanda.

Elon Musk a spus că oamenii săi ar putea să ajute echipele de salvare furnizându-le un „radar performant de scanare a pământului” şi nişte „baterii Powerpacks pe deplin încărcate şi al unor sisteme de pompare a apei”.

De asemenea, renumitul antreprenor a vorbit despre posibilitatea utilizării unui tub gonflabil din nailon, ce ar putea fi inserat în peşteră, apoi umflat cu aer pentru a forma un fel de „tunel subacvatic”.

Operaţiunea de evacuare a minorilor din peşteră a fost amânată vineri noapte deoarece copii nu sunt suficient de pregătiţi pentru a parcurge cele două porţiuni inundate ale tunelului care i-ar aduce la suprafaţă.
„Nu, nu astăzi”, a declarat Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai, după ce a fost întrebat de reporteri despre eforturile de salvare.

Oficialii iau în considerare un plan care implică „un scafandru partener”, în care un adult cu experienţă ar înota alături de fiecare copil, pentru a evacua membrii echipei, conform unui oficial american.
La operaţiunea de salvare ar urma să participe atât scafandri thailandezi şi americani, cât şi australieni, britanici dar şi din alte zone ale Europei şi Asiei.

Vineri, şeful puşcaşilor marini thailandezi, Aphakorn Yoo-kongkaew, a declarat că nivelul oxigenului din peşteră a scăzut până la 15%, un nivel despre care un medic thailandez a declarat că aduce un risc serios de hipoxie.
Guvernatorul Osottanakorn a declarat că „aerul reprezintă o problemă majoră”, dar a adăugat că experţii britanici au confirmat că, în peştera unde sunt situaţi copiii, condiţiile sunt „în regulă”.

Peștera Tham Luang, o podoabă naturală a parcului național Doi Nang Non din nordul Thailandei, poate deveni o capcană pe timpul ploilor musonice. Vizitarea ei este interzisă în iulie-noiembrie, dar de acestă dată stihia nu a respectat orarul obișnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *