Scurgere de informații despre armele hipersonice ruse. FSB a descins la agenţia spaţială Roskosmos

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a făcut vineri mai multe percheziţii la un centru de cercetare al agenţiei spaţiale de stat Roskosmos, în urma suspiciunii privind scurgerea de informaţii despre noile arme hipersonice către statele occidentale, relatează Reuters. Reprezentanţii Agenţiei au declarat că vor coopera cu agenţii FSB, care investighează un caz de posibilă trădare.

„Directorul general al Roskosmos, Dimitri Rogozin, a fost informat despre acest caz şi instruit să acorde asistenţă echipei de investigare”, au anunţat aceştia. Aproximativ zece angajaţi ai subsidiarei TsNIIMash sunt suspectaţi de cooperare cu serviciile speciale occidentale.

„Am ajuns la concluzia că scurgerea de informaţii provine de la un angajat al TsNIIMash”, a declarat o sursă apropiată investigaţiei. TsNIIMash este o subsidiară ştiinţifică a Roskosmos, care se ocupă de programele spaţiale ruseşti. De asemenea, şi biroul unuia dintre directori a fost percheziţionat.

Agenţii FSB au ajuns la concluzia că agenţiile de informaţii occidentale au aflat rezultatele dezvoltării armelor hipersonice din Rusia, deşi acestea erau clasificate ca top-secret.

După cum precizează sursa publicației ruse Kommersant, perchezițiile au loc în mai multe birouri ale personalului Institutului, iar la Moscova – în biroul directorului Centrului de Cercetare și Analiză al Corporației, Dmitri Paison. Purtătorul de cuvânt al Roskosmos, Vladimir Ustimenko, a confirmat perchezițiile. Potrivit acestuia, directorul corporației de stat, Dmitri Rogozin, a instruit angajații să „ofere sprijin maxim organelor de investigație”.

Anchetatorii verifică implicarea funcționarilor în transferul de informații clasificate despre proiectele armelor hipersonice rusești către serviciile speciale străine. Potrivit unuia dintre interlocutorii publicației, scurgerea a avut loc de la angajații TsNIIMash, cu care Dmitri Paison a fost în contact strâns. Numele inculpaților nu au fost dezvăluite.

Ministerul rus de la Moscova a publicat, joi, mai multe filmuleţe cu noua sa generaţie de arme nucleare şi convenţionale, transmite Reuters. Aceste filmuleţe prezintă armele evocate de la liderul de la Kremlin la începutul lui martie, când a susţinut un discurs foarte belicos. Putin a declarat atunci că armata ţării sale va avea o nouă generaţie de arme, care vor fi capabile să atingă orice ţintă din orice colţ al lumii şi să evite scuturile antirachetă americane.

Într-unul dintre filmuleţe, avionul de vânătoare MiG-31 poate fi văzut decolând cu noua rachetă hipersonică Kinjal şi trăgând în timpul zborului.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, avioanele MiG-31 care patrulează deasupra Mării Caspice sunt echipate încă din luna aprilie cu rachete Kinjal. Ministerul rus al Apărării mai anunţă că se pregăteşte de efectuarea unor tiruri experimentale cu noua rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, Burevestnik.Totodată, Ministerul rus al Apărării prezintă în premieră un test cu raheta balistică intercontinentală Sarmat, dar şi un tir experimental cu sistemul Avangard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *