Se mai fac evaluări psihologice pentru angajații din sistemul de învățământ românesc?

În urma crimei săvârșite de un cadru didactic din județul Timiș se ridică seriose întrebări cu privire la modul în care Ministerul Educației Naționale (MEN) testează din punct de vedere psihologic angajații sistemului de învățământ.

Referitor la acest subiect, declarațiile inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Aura Danielescu, se bat cap în cap, cu comunicatul de presă al MEN.

Șeful ISJ Timiș, a afirmat că ar fi necesară introducerea evaluării psihologice pentru cadrele didactice, apreciind că în prezent nu mai există nici o modalitate de control pe acest segment.

Sunt cadre didactice cu probleme pe care le ştim. Ei ajung pe posturi şi indiferent că vin şi spun elevii, profesorii, nu putem să le facem nimic. Ei vin, îşi iau o notă pe posturi, iar noi nu putem face nimic. E păcat că trebuie să se întâmple lucruri aşa de grave ca să se schimbe ceva. Cel mult, directori mai curajoşi îi bagă în comisii de cercetare prealabilă, dar ei nu asta au nevoie pentru că ei dacă sunt bolnavi nu au nevoie de asta. Îi bagă în comisii, le desfac contractele de muncă şi ei câştigă în instanţă şi mai plătim şi daune”, a afirmat Aura Danielescu.

La polul opus și pe fondul solicitărilor primite din partea presei cu privire la evaluările psihologice ale personalulului didactic, MEN face următoarele precizări:

Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011.

Astfel, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ. În același timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevede următoarele: „Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de lege, care au capacitatea de exercitare deplină a drepturilor, o conduită morală conformă deontologiei profesionale şi sunt apte din punct de vedere medical şi psihologic pentru îndeplinirea funcţiei.”

Totodată, conform prevederilor legale aplicabile,încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical.

Oare inspectorul școlar general al ISJ Timiș nu știe că în sistemul de învățământ din România se efectuează evaluări psihologice pentru angajați sau domnul ministru al educației nu cunoaște situația de fapt din școlile românești?

Sursa foto: http://psiholearning.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *