SE PARE CĂ BULGARIA MAI AȘTEAPTĂ ADOPTAREA MONEDEI EUROPENE

În contextual în care Bulgaria și-a exprimat aderarea la zona euro până în luna iulie a acestui an, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au analizat compatibilitatea legală a statului bulgar şi a îndeplinirii criteriilor de convergenţă. Astfel că în raportul întocmit de cele două entități s-a precizat că ”Bulgaria nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru a adopta euro„.

Într-un comunicat separat, Banca Centrală Europeană a afirmat aceeaşi concluzie:

„Legislaţia Băncii Naţionale a Bulgariei, BNB, combaterea corupţiei şi legislaţia privind instituţiile de credit nu îndeplinesc toate cerinţele privind independenţa băncii centrale, interdicţia de finanţare monetară şi integrarea legală în sistemul euro”, se arată în raportul publicat de BCE.

Comisia a afirmat că Bulgaria îndeplineşte câteva condiţii privind finanţele publice şi criteriul stabilităţii preţurilor, însă cele două instituţii europene nu recomandă invitarea Bulgariei în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-II). Comisia a reamintit că este nevoie ca un stat să participe la acest mecanism pentru cel puţin doi ani înainte de a putea adera la zona euro.

„Este nevoie de mai mult progres în adresarea vulnerabilităţilor din sectorul financiar şi în completarea reformei privind insolvenţa”, se mai arată în raportul Comisiei.

În ultimele luni, scena politică bulgară a dat dovadă de o unitate rară în sprijinirea ideii ca Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, dar una dintre cele mai disciplinate fiscal, să facă pasul îndrăzneţ de a adopta euro.

După ce Bulgaria a preluat prin rotaţie preşedinţia UE, ministrul de finanţe Vladislav Goranov a anunţat că până în iunie ţara sa va aplica pentru admiterea în ERM 2, mecanismul european al ra­telor de schimb, cunoscut şi ca anticamera zonei euro. Iniţiativa ministrului a fost considerată ca fiind prea ambiţioasă, dar a fost întâmpinată cu prietenie, scrie Euractiv. Preşedintele Rumen Radev a spus că adop­tarea euro este un obiectiv strategic pentru Bulgaria.

Premierul a dezvăluit că una din condiţiile impuse pentru acceptarea Bulgariei în ERM2 este intrarea în uniunea bancară. Borisov şi-a cerut scuze Băncii Centrale Europene şi liderilor din zona euro pentru că a anunţat public acest detaliu al discuţiilor, precizând că bulgarii ar trebui să ştie ce face guvernul lor. El a explicat că discuţiile se concentrează în prezent pe insistenţa UE ca Bulgaria să intre mai întâi în uniunea bancară şi apoi în ERM2. Guvernul bulgar ar vrea ca ţara să intre mai întâi în ERM şi „în următoarea zi“ să aplice pentru uniunea bancară. Bulgaria ar deveni parte din uniunea bancară când va  adopta euro.

Cele cinci condiţii oficiale pentru adoptarea euro se referă la datoria publică, la inflaţie, la deficitul bugetar, la dobânzi şi la rodajul în ERM2 timp de doi ani. Bulgaria îndeplineşte condiţiile ce ţin de disciplina fiscală şi în aceste condiţii intrarea în ERM2 ar trebui să fie o formalitate. Bulgaria are deja moneda (leva) ancorată de euro încă de la lansarea monedei unice europene.

Prin uniunea bancară, BCE are dreptul să controleze direct cele mai mari trei bănci dintr-o ţară, dar le poate verifica şi pe cele mici. Cele mai mari bănci din Bulgaria sunt Unicredit Bulbank, subsidiară a grupului italian Unicredit, DSK, deţinută de grupul maghiar OTP, şi FIBANK, instituţie de credit bulgară cu probleme atât de grave în ultimii ani încât a trebuit salvată de stat.

O condiţie neoficială pentru intrarea în zona euro este convergenţa economică, a standardelor de viaţă, cu ţările mai înstărite. PIB per capita nominal al Bulgariei este de 8.600 de dolari (2017), un sfert din media UE. PIB per capita exprimat în standardele puterii de cumpărare este la 49% din media UE.

Presa speculează că Sofia a negociat pentru euro cu vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis. Bulgaria ar avea nevoie de la acesta de un ghid care s-o ajute în efortul de a îndeplini toate criteriile necesare adoptării euro. Comisia nu are un rol formal în acest proces şi a promis sprijin politic dacă Bulgaria îndeplineşte toate condiţiile. 

Sursa foto: www.m.gandul.info