Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a demisionat din cauza retragerii trupelor din Siria și apropierea lui Trump de Rusia. Care sunt implicațiile?

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că secretarul american al Apărării, Jim Mattis, va părăsi acest post la finalul lunii februarie, anunţul survenind la doar o zi după decizia liderului de la Casa Albă de retragere a trupelor americane din Siria, informează presa internaţională.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis şi-a exprimat părerile sale privind „tratarea cu respect a aliaţilor” şi folosirea „tuturor instrumentelor puterii americane pentru a oferi securitate comună”, relatează BBC News online.

„Pentru că aveţi dreptul la un secretar al Apărării al cărui păreri sunt mai similare cu ale dumneavoastră în aceste privinţe şi pe alte teme, cred că este corect să demisionez”, a afirmat Mattis în scrisoare trimisă preşedintelui Trump.

Retragerea din Siria a fost picatura care a umplut paharul pentru Mattis, acesta având conflicte cu prețedintele de-acum de un timp. Ministrul va părasi administrația la 28 februarie, urmând ca un succesor săa fie desemnat și supus aprobării Senatului.

Mattis arată că viziunea sa cu privire la aliati, dar și competitorii strategici a fost formată după patru decenii în care a studiat chestiunile respective, în adincime. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a promova o ordine internațională care să contribuie la securitatea, prosperitatea și valorile noastre, și aceste eforturi sunt întărite prin solidaritatea cu aliații noștri”.

Retragând trupele din Siria, Trump nu numai că lasă țara respectivă prada Rusiei și Iranului, dar pune în mare pericol pe kurzi, care s-au dovedit un aliat de nădejde în lupta împotriva ISIS și care sunt amenințați de Turcia, notează europa liberă.

În afară de Siria, Mattis se împotriveste și retragerii forțelor americane din Afghanistan. Pentagonul a făcut publică scrisoarea la puțin timp după ce Trump anunțase pe twitter demisia lui Mattis. De-a lungul ultimelor luni au existat relatări că Mattis a fost sceptic și cu privire la alte decizii, între care negocierile de dezarmare cu Corea de Nord și decizia lui Trump de a suspenda exercitiile militare cu aliatul sud corean.

Lui Mattis i-a displacut și apropierea lui Trump de Rusia, ministrul arătând în scrisoarea de demisie că Rusia și China doresc să reconfigureze lumea într-o manieră compatibilă cu modelele lor autoritare. De la bun început, președintele și ministrul apărării au avut abordări diferite față de aliați occidentali, Trump nepărând să le vada utilitatea, în timp ce Mattis nu a scăpat nici o ocazie să-și manifeste recunoștiința pentru contribuțiile lor la securitatea americană.

De-a lungul celor doi ani șeful Pentagonului s-a împotrivit instinctelor izolaționiste ale președintelui Trump. Odată cu plecarea sa crește incertitudinea cu privire la direcția politicii externe americane în fața provocărilor globale cu care aceasta e confruntată.

Senatorul republican Marco Rubio a afirmat că această evoluţie este „înfricoşătoare”, afirmând că Mattis era „o insulă de stabilitate în mijlocul haosului Administraţiei Trump”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *