Secția pentru procurori a CSM în război deschis cu Toader pentru modificarea Legilor justiției

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturi (CSM) atrage atenţia, printr-un comunicat de presă, că avizarea procurorilor de rang înalt trebuie să rămână în competenţa Secţiei, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori.

Secţia pentru procurori anunţă, marţi seară, prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că a luat act de declaraţiile ministrului Justiţiei privind modificările aduse legilor justiţiei în şedinţa de guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul ordonanţei de urgenţă pe 18 februarie 2019, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare.

Membrii procurori susţin că nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, „altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori. Atragem atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere”, potrivit sursei citate.

Secía pentru procurori a CSM arată că procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, „context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană”.

„Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, conchid procurorii din Consiliu.

Reacţia Secţiei pentru procurori a CSM vine după ce ministrul Justiţiei a anunţat, marţi, că OUG pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată în şedinţa de Guvern. Tudorel Toader a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *