Ședință solemnă în Parlamentul României

Astăzi, 27 martie, la aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în Parlament a avut loc o ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților. Cu această ocazie președintele Camerei, Liviu Dragnea a invocat articolul 8 din Actul final de la Helsinki „Toate popoarele au mereu dreptul, in deplina libertate, să își hotărască când și dacă doresc statutul politic intern și extern, fără ingerințe exterioare și să își urmarească după propria voie dezvoltarea politică, economică, sociala și culturală”, precizând că acesta este articolul care a stat la baza reunificării Germaniei. În continuarea discursului său acesta i-a întrebat pe vicepremierul Iurie Leancă și pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu dacă într-adevar „nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Și ca sa nu existe echivoc eu o spun deschis, simplu si explicit: Eu vreau sa ne unim cu Moldova! Vreau sa fim împreuna în Europa, dar ca o singură națiune”.

Cu aceeași ocazie Andrian Candu a declarat că „La 100 de ani de la actul Unirii din 1918, spre mare regret, avem de-a face iarăşi cu dorinţa unora de a decide în locul nostru cum trebuie să trăim şi încotro să ne îndreptăm. Prin diverse metode, directe şi indirecte, prin ustensile moderne ale războiului hibrid şi ale propagandei sofisticate se încearcă să se arate cetăţenilor noştri că locul lor nu este în marea familie europeană, ci altundeva. Presiunile economice şi politice din afară urmăresc distorsionarea valorilor româneşti şi europene, iar războiul propagandistic la care mă refer, sponsorizat moral, ideologic şi financiar, subminează declaraţiile de suveranitate şi independenţă ale Republicii Moldova şi urmăresc revenirea în spaţiul geopolitic rusesc. Inocularea ideii de apartenenţă la un spaţiu valoric străin nouă, departe de cel european, cu alimentarea nostalgiilor nejustificate pe fondul crizelor politice şi economice pe care le-am avut, de care ne facem vinovaţi şi noi, politicienii, este cu atât mai gravă cu cât arhitectura securităţii din regiunea în care ne aflam este tot mai fragilă”

Potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a fost invitat la ședința festivă, dar nu va da curs invitației.

Sursa foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *