Șefa Comisiei Europene: Vrem să ne asigurăm că fondurile europene sunt protejate în fața corupției

Şefa Comisiei Europene a anunţat, în primul său discurs despre starea Uniunii, crearea unei agenţii de cercetare şi dezvoltare biomedicală la nivel european, „aşa cum există în Statele Unite“. Ea a mai avertizat că executivul european vrea să se asigure că fondurile europene sunt protejate în faţa corupţiei, acest ţel fiind nenegociabil.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în Parlamentul European de la Bruxelles, că pandemia de coronavirus şi incertitudinea pe care aceasta o aduce nu s-au terminat şi că europenii „suferă în continuare“ şi trăiesc „o perioadă de anxietate puternică“. „Prioritatea noastră este să trecem împreună prin această probă“”, a spus Ursula von der Leyen în primul său discurs despre starea Uniunii, susţinut în plenul PE. Planul de relansare post-Covid de 750 miliarde euro va fi finanțat în proporție de 30% prin obligațiuni verzi, a afirmat șefa CE care a făcut apel la crearea unei „Uniuni a sănătății” și a anunțat că va propune reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în 2030 în raport cu nivelul din 1990, față de obiectivul actual fixat la -40%.

Ursula von der Leyen a anunţat că propune organizarea unui summit global al sănătăţii care să aibă anul viitor în Italia și de asemenea crearea unei agenții de cercetare și dezvoltare biomedicală la nivel european, „așa cum există în Statele Unite”. Președinte Comisie Europene a mai spus că trebuie redusă birocrația și dărâmate barierile din piața unică. „Vom propune o nouă strategie pentru viitorul spațiului Schengen“, a subliniat ea. Celor care susțin legături mai strânse cu Rusia Ursula von der Leyen, le-a spus: „otrăvirea lui Aleksei Navalnîi nu e unică, am mai văzut așa ceva și tiparul acesta nu e pe cale să se schimbe și nicio conductă nu o va face“. Cât despre Turcia, „ chiar dacă suntem apropiați pe hartă, distanța dintre noi nu face decât să crească. Avem nevoie de noi începuturi cu vechi prieteni, de ambele părți ale Atlantaicului și ale Canalului Mânecii. Nu vom da înapoi de la acordul cu Marea Britanie. Nu poate fi schimbat în mod unilateral. Ar fi rău pentru orice viitor tratat pentru comerț“, a subliniat șefa Executivului european.

„ În curând, vom lansa un pachet de redresare economică pentru Balcanii de Vest și vorm fi alături și de statele estice, iarsSăptămâna viitoare Comisa va prezenta noul pact pentru migrați“, a mai anunțat Ursula von der Leyen.

Cât privețte statul de drept, înainte de sfârșitul lunii, CE va adopta primul raport anual despre situația statului de drept în toate statele membre. „Vreau ca acesta să fie punctul de plecare, ca să ne asigurăm că nu mai există alunecări. Vrem să ne să asigurm că fondurile din bugetul nostru sunt protejate în fața corupției. Este un țel nenegociabil. Vreau să fie clar: zone libere de LGBT sunt zone libere de umanitate și nu au ce căuta în UE“, a avertizat președinta CE.

Cadru pentru salariile minime

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai declarat, că executivul european va propune un act legislativ care să vină în sprijinul statelor membre și să stabilească un cadru pentru salariile minime, la care europenii să aibă acces fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii legiferate. Aceasta a precizat că practica salariilor de dumping trebuie să se oprească. „Adevărul este că, pentru prea mulți oameni, nu mai este rentabil să mergi la serviciu.

Salarii de dumping, care distrug demnitatea muncii, penalizează întreprinzătorii care plătesc salarii decente și denaturează concurența corectă pe piața unică. Practica trebuie să se oprească. Este și motivul pentru care Comisia va înainte o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, așa încât să se pună pe picioare un cadru pentru salariile minime. Toată lumea trebuie să aibă acces la salariul minim, fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii înscrise în lege. Sunt o susținătoare puternică a acordurilor colective, iar propunerea noastră va respecta deplin competențele și tradițiile naționale. Am văzut că s-au introdus în unele state membre astfel de contracte colective și s-a văzut cât de bine acest lucru creează echitate și garantează un loc de muncă decent pentru cetățeni și pentru companiile care îi apreciază. Salariile minime funcționează și este timpul ca munca să răsplătească”, a afirmat von der Leyen.

Când am preluat această funcţie, am jurat că voi crea un instrument pentru protejarea lucrătorilor şi afacerilor faţă de şocurile externe, fiindcă eu ştiam, din experienţa mea ca ministru al Muncii în Germania, că aceste scheme vor funcţiona, pentru că aceasta le garantează oamenilor locul de muncă, păstrează competenţele în companii şi IMM-uri şi în acelaşi timp le permite acestora să continue. IMM-urile sunt motorul economiei noastre şi vor fi motorul redresării economiei noastre. Iată de ce Comisia a creat planul SURE.

Dacă Europa a reuşit să evite până acum şomajul în masă pe care l-am văzut în alte părţi, este mai ales datorită faptului că 40 de milioane de persoane au aplicat pentru schemele de şomaj tehnic. Unitatea noastră a dus la faptul ca 16 ţări să primească 90 de miliarde de euro de la SURE pentru a susţine companii şi lucrători”, a mai spus şefa Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *