Șefii US Navy pledează pentru un comandamet în România pentru contracararea Rusiei la Marea Negră

„Şeful forţelor navale americane, John Richardson, îi cere lui Trump să fie mai agresiv în combaterea Rusiei”, scrie Express, subliniind că amiralul John Richardson pledează pentru o contracarare puternică a navelor militare ruseşti de la Marea Mediterană şi Marea Neagră.

„Intensificarea pregătirii cu forțele partenere din zonă, stabilirea unui comandament într-o țară aliată din apropiere, cum ar fi România, ar putea oferi Statelor Unite mai multe pârghii de răspuns”, a mai spus Richardson, citat de Business Insider.

Potrivit Stars and Stripes, Richardson este de părere că „sistemele de apărare antirachetă ale Marinei din Europa de Est sunt un mijloc de descurajare a unei Rusii tot mai insistente”. Publicaţia rusă Regnum notează că „Moscova este desemnată drept unul din principalii adversari strategici ai Washingtonului” şi că Pentagonul doreşte „noi manevre militare” pentru „a descuraja Rusia la Marea Neagră”.

Admiralul John Richardson a declarat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu este un mijloc eficient de descurajare a unei Rusii care ridică tonul din ce în ce mai tare.

„Avem Aegis Ashore în România şi cred că această capacitate este foarte eficientă“, spune John Richardson. Responsabilul american a precizat că sistemul a fost construit pentru a fi folosit împotriva unor rachete lansate de Iran sau de alte ţări din Orientul Mijlociu, dar că acesta poate fi utilizat şi pentru a contracara acţiuni ale Rusiei dacă este necesar.

Viceamiralul Lisa Franchetti, comandantul Flotei a Vl-a americane, spune că US Navy va continua să concentreze periodic în Marea Neagră distrugătoarele purtătoare de armament antibalistic, chiar dacă sistemul Aegis din Baza de la Deveselu este total operaţional. „Distrugătoarele americane vor face în continuare exerciţii în Marea Neagră.

Există un plan de rotaţie pentru aceste nave în Marea Neagră. Este unul dintre obiectivele mele pentru anul 2019. (…) Cu astfel de misiuni, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014, putem trimite un mesaj credibil de descurajare”, a declarat viceamiralul Lisa Franchetti.

Afirmaţiile oficialilor americani vin și în contextul în care, la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a cerut Statelor Unite “distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune”, adică neutralizarea sistemului din Baza de la Deveselu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.