Șeful AIE: Europa trebuie să se pregătească pentru o oprire completă a livrărilor de gaze rusești

 

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că Europa trebuie să se pregătească pentru o oprire totală a furnizării de gaze rusești încă din iarna aceasta, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea și a menține deschise centralele nucleare, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, într-un interviu pentru Financial Times .

Birol a remarcat că decizia Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze către țările europene ar putea fi un semn prevestitor pentru noi reduceri, deoarece Moscova caută „un efect de pârghie” în timpul războiului împotriva Ucrainei.

„Europa trebuie să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet”, a spus Birol.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei. Cred că reducerile de aprovizionare sunt menite să evite umplerea depozitelor europene și să crească efectul de pârghie al Rusiei în lunile de iarnă”, a adăugat el.

Anul trecut, AIE a fost una dintre primele organizații oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa, în pregătirea pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit șefului AIE, măsurile de urgență luate de țările europene pentru a reduce cererea de gaze, precum lansarea unor vechi centrale electrice pe cărbune, au fost justificate de amploarea crizei, în ciuda temerilor cu privire la creșterea emisiilor de carbon.

El a adăugat că orice emisii suplimentare de dioxid de carbon care poluează aerul de la arderea cărbunelui vor fi compensate de planurile accelerate ale Europei de a reduce dependența de combustibilii fosili importați și de a construi capacitatea de energie regenerabilă.

Dar Birol a avertizat, de asemenea, că măsurile luate de guvernele europene probabil nu au luat în considerare pregătirile pentru o situație în care aprovizionarea cu gaze rusești a fost întreruptă complet și a spus că țările ar trebui să facă tot posibilul pentru a se asigura că instalațiile de depozitare sunt umplute înainte de lunile de iarnă.

„Cred că, pe măsură ce se apropie iarna, vor exista măsuri mai profunde din partea cererii [luate de guvernele din Europa]”, a spus Birol.

Șeful AIE a spus că țările ar trebui să încerce să amâne închiderea oricăror instalații de energie nucleară pentru a ajuta la limitarea cantității de gaz ars în generarea de electricitate.

Germania, în special, s-a confruntat cu critici pentru decizia sa de a continua dezafectarea ultimelor sale centrale nucleare în timpul crizei energetice.

Birol a spus că guvernele nu fac încă suficient pentru a încuraja investițiile în energie regenerabilă pentru a limita cererea de combustibili fosili. Este de așteptat ca investițiile totale în sectorul energetic să crească cu 8% în acest an, până la 2,4 trilioane de dolari.

Șeful AIE a mai adăugat că fără introducerea unei politici de reducere semnificativă a consumului de combustibili fosili, lumea va continua să se confrunte cu fluctuații periculoase ale prețurilor petrolului și gazelor.

Deși au existat unele semne pozitive de creștere a investițiilor în energie mai curată, care provin parțial din dorința Europei de a renunța la dependența de energia rusă, imaginea mondială este în cel mai bun caz mixtă, a spus șeful AIE.

În țările în curs de dezvoltare, cu excepția Chinei, investițiile în energie regenerabilă abia au crescut din 2015.

„Slăbiciunea relativă a investițiilor în energie curată în mare parte din lumea în curs de dezvoltare este una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe”, a spus AIE în raport.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *