Şeful companiei ucrainene Naftogaz: Rusia se foloseşte de gaze ca de o armă geopolitică

Directorul general al grupului energetic ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko, acuză grupul rus Gazprom că se foloseşte de gazele naturale ca de o armă geopolitică, el cerând Statelor Unite şi Germaniei să ia măsuri împotriva Moscovei în timp ce aceasta aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru controversatul proiect Nord Stream 2, relatează CNBC.

Acuzaţia a fost făcută la scurt timp după o intervenţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a cerut Rusiei să trimită o cantitate mai mare de gaze Europei pentru a atenua deficitul de ofertă tot mai mare.

Declaraţia făcută marţi de AIE a fost văzută drept o critica rară la adresa Kremlinului şi a întărit opinia că Moscova a jucat un rol în criza energetică din Europa, alături de forţe din piaţă cum ar fi preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi nivelul scăzut al energiei eoliene.

Gospodăriile europene vor avea de suportat o creştere puternică a facturilor la energie, nervozitatea fiind în creştere înainte iernii, pe fondul creşterii preţurilor energiei electrice şi ale gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *