Șeful diplomației germane în Iran, în încercarea de a salva acordul nuclear

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a ajuns la Teheran pentru a purta luni discuţii cu preşedintele Hassan Rouhani, în cadrul unui efort european concertat pentru păstrarea acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri mondiale şi pentru dezamorsarea tensiunilor dintre SUA şi Iran, relatează Reuters.

Un dezgheţ prudent în relaţiile dintre Teheran şi Washington a intervenit în 2015, când Iranul a făcut o înţelegere cu şase puteri mondiale care au dus la limitarea activităţii nucleare. Dar tensiunile cu Statele Unite au crescut din nou, după ce preşedintele Donald Trump a retras Washingtonul din acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni.

Semnatarii vest-europeni, inclusiv Germania, doresc să încerce să menţină acordul nuclear, deşi împărtăşesc neliniştea administraţiei Trump cu privire la programul de rachete balistice al Iranului şi rolul său în conflictele din Orientul Mijlociu.

Germania, Franţa şi Marea Britanie susţin că pactul nuclear rămâne cel mai bun mod de a limita îmbogăţirea uraniului de către Teheran, o cale potenţială de dezvoltare a armelor nucleare.

O sursă diplomatică germană a confirmat că Ministrul de Externe Heiko Maas se va întâlni luni cu omologul său Mohammad Javad Zarif şi preşedintele Hassan Rouhani.

Teheranul ameninţă că ”va lua măsuri”, dacă liderii europeni nu acţionează

Administraţia de la Teheran a transmis că Europa nu este în poziţia de a critica Iranul pentru capacităţile sale militare şi a făcut apel liderilor europeni să normalizeze relaţiile economice sau să suporte consecinţele, conform Reuters.
„Europa nu este în poziţia să critice Iranul pentru nimic în afară de Acordul Nuclear”, a declarat Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

„Europenii şi ceilalţi semnatari ai Acordului Nuclear ar trebui să normalizeze relaţiile economice cu Iranul. În caz contrar, vom opri îndatoririle noastre şi vom lua măsuri în concordanţă cu acţiunile lor”, a adăugat Zarif.

Ministrul iranian a transmis că relaţiile trebuie normalizate, în pofida ameninţărilor economice din partea Statelor Unite.

Iranul a respins un apel făcut de Franţa privind intensificarea dialogului privind programul său nuclear, afirmând că va discuta despre acordul semnat în 2015 doar cu marile puteri. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că atât Parisul, cât şi Washingtonul vor să oprească programul nuclear al Teheranului, iar noile discuţii ar trebui să se concentreze asupra programelor pentru rachete balistice.

Preşedintele american Donald Trump a declarat la începutul lunii iunie că este dispus să reia negocierile cu Iranul. Totuşi, Statele Unite au impus vineri un nou set de sancţiuni, împotriva celui mai mare grup petrochimic din Iran, pentru susţinerea Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Statele Unite au decis retragerea din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri din P5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi impunerea unui nou set de sancţiuni asupra Teheranului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *