Șeful forțelor SUA în Europa pledează pentru întărirea capacităților de apărare ale NATO în Marea Negră

Comandantul forţelor SUA din Europa, generalul Curtis Scaparrotti a lansat un îndemn pentru întărirea capacității de apărare a Ucrainei în fața agresiunii rusești din estul țării și în Marea Neagră.

Scaparrotti a făcut declarațiile în cadrul unei audieri în Comisia pentru forţele armate a Senatului american, la trei luni după ce Rusia a sechestrat trei nave ucrainene și echipajele lor în Strâmtoarea Kerci din apropierea peninsulei anexate Crimeea. Cei 24 de marinari ucraineni sunt judecați la Moscova pentru trecerea ilegală a frontierei ruse – Kievul îi consideră prizonieri de război.

Scaparrotti, care este și șeful forțelor NATO în Europa, a menționat că Statele Unite deja au vândut Ucrainei sisteme anti-tanc Javelin. Dar el a spus senatorilor că Washingtonul ar putea livra și alte lucruri, „cum ar fi lunete de armă și muniții” pentru a întări forțele armate ale Ucrainei. De asemenea, el a zis că SUA ar putea lua în considerare sporirea capacităților de apărare în Marea Neagră, dar nu a specificat în ce mod anume.

Moscova „continuă să înarmeze, să instruiască” și chiar „să lupte alături de forțele antiguvernamentale din estul Ucrainei”, a spus generalul Scaparrotti, acuzând Rusia de încălcarea acordurilor de la Minsk din 2015 menite să pună capăt conflictului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *