Șeful Jandarmeriei, declarații ȘOCANTE: Intervenția în forță a jandarmilor în 10 august anul trecut, CORECTĂ, mass-media a exagerat!

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, a declarat la bilanțul instituției pe care o reprezintă, că intervenția de la protestul din Piața Victoriei, din 10 august 2018, unde au fost rănite sute de persoane, a respectat legea în vigoare, precum şi prevederile internaţionale referitoare la adunările publice.

Vă asigur că Jandarmeria Română a acţionat legal şi conform procedurilor de intervenţie aplicabile la nivel european. Deja acţiuni de protest se desfăşoară în ţara noastră de aproximativ 700 de zile, iar jandarmii au asigurat condiţiile de exprimare a acestui drept constituţional în toate aceste situaţii. Şi aş dori să nu amestec exprimarea paşnică, de bună credinţă, cu manifestările de natură a afecta ordinea publică, proprietatea publică şi privată, precum şi drepturile celorlalţi cetăţeni”, a spus Ionuţ Sindile.

Sindile spune că punctul de referință pentru anul 2018 va fi 10 august, zi în care Jandarmeria „a fost nevoită să intervină pentru restabilirea ordinii publice”. „Intervenţia nu a depăşit specificul misiunilor similare din ultimii ani, şi vă pot da exemplu intervenţia din anul 2017, din februarie. Am intervenit pentru restabilirea ordinii publice în acelaşi loc, cu acelaşi subiect al protestului, aceiaşi jandarmi, acelaşi mod de acţiune. Rezultatul, însă, diferit ca interpretare. Diferenţa a fost dată de acoperirea mediatică, emoţia produsă anul trecut, care a dus la o criză semnificativă de imagine a Jandarmeriei Române, reală sau indusă, vom vedea”, a mai spus Sindile.

Pe 10 august, peste 100.000 de români au protestat în Piața Victoriei. Situația a escaladat rapid de la una pașnică, la una violentă. Peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, zeci de oameni au suferit răni grave. Peste 750 de plângeri penale au fost depuse de cetățeni la Parchet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *