Șeful NATO, întâlniri cu președintele Ucrainei și ministrul de externe rus, la München

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, s-a întâlnit, vineri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja Conferinței de Securitate de la München, transmite agenţia de presă RBC.

Liderul ucrainean a mulțumit Alianţei pentru susţinerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și condamnarea fermă a acțiunilor agresive ale Federației Ruse şi a apreciat asistența practică din partea NATO în ceea ce priveşte reformarea sectorului de securitate și apărare al Ucrainei, astfel încât acest domeniu să corespundă standardelor Alianţei.

În timpul discuțiilor de la München, Poroşenko şi Stoltenberg au remarcat un progres semnificativ înregistrat în relaţia NATO-Ucraina, iar președintele Ucrainei a reiterat poziţia conducerii ucrainene cu privire la opţiunea euroatlantică a ţării.

La rândul său, secretarul general al NATO a salutat decizia Parlamentului de la Kiev de a înscrie în Constituţie obiectivul de aderare la Uniunea Europeană şi la NATO şi a reconfirmat politica ușilor deschise a Alianței.

De asemenea, Jens Stoltenberg l-a informat pe Poroşenko despre rezultatele întrevederii sale bilaterale cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a avut loc în marja Conferinței de securitate de la München.

În marja Conferinței pe probleme de securitate de la München, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat cu Jens Stoltenberg o serie de aspecte legate de securitatea din Europa și de stadiul actual al relaţiilor dintre Rusia şi Alianța Nord-Atlantică, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Întâlnirea reprezintă primul dialog la nivel înalt între Alianță și Federația Rusă după decizia Statelor Unite de a suspenda obligațiile ce decurg din Tratatul INF și de a demara retragerea din acord în termen de șase luni dacă Moscova nu revine la respectarea completă și verificabilă a acestui acord strategic semnat în 1987 și a cărui încălcare readuce în prim plan riscurile unei noi curse a înarmărilor.

Secretarul general al NATO și șeful diplomației ruse erau așteptați să discute cu privire la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), în timp ce Serghei Lavrov urmează să participe sâmbătă la o sesiune de dialog alături de vicepreședintele SUA, Mike Pence.

În schimb, Jens Stoltenberg s-a adresat Conferinței de Securitate vineri, avertizând că ”întreg regimul de control al armamentelor nucleare este sub asalt”.

Întrevederea Stoltenberg-Lavrov a avut loc după ce miniștrii Apărării din țările NATO s-au reunit miercuri și joi la Bruxelles, unde au declarat că Alianța analizează, evaluează și pregătește măsuri privind viitorul Tratatului INF – fie salvarea lui, fie încetarea acestuia – ca parte a adaptării continue a Alianței, care nu include măsuri în oglindă de tipul ”rachetă pentru rachetă”, ”avion pentru avion”, ”tanc pentru tanc”, ci acțiuni militare care demonstrează o postură de apărare și descurajare credibilă și eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.