Șeful operațiunii din Piața Victoriei, chemat cu ordinul MĂSLUIT la Parchet! Cazan șochează: Oricând aș acționa la fel! (DECLARAȚII)

Maiorul Laurențiu Cazan, cel care este acuzat de procurori că ar fi măsluit documente ca să dea o tentă de legalitate intervenției în forță a jandarmilor în seara zilei de 10 august în Piața Victoriei, a venit la Parchetul General pentru a da declarații în calitate de suspect.

Conform anchetatorilor, maiorul Laurențiu Cazan, șeful operațiunii jandarmilor din 10 august, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire.

Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

De asemenea, el ar fi ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.
În noaptea de 10 spre 11 august, Cazan ar fi determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

 

El a declarat din nou că legea a fost respectată. El a respins categoric că ar fi presat un subaltern să măsluiască ordinul de intervenție.”Dacă mâine ar fi 10 august aș proceda la fel!”, a spus Cazan.

Tot astăzi la Parchet a ajuns și comisarul Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relația cu prefecții și actual secreat de stat pentru relația cu Parlamentul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *