Șeful operatorului bursier pan-european Euronext: „În privinţa fluxului de capital, Brexit are deja loc şi este ireversibil”

Fluxurile de capital se mută deja spre Europa Continentală ca rezultat al Brexitului, a afirmat marţi Stephane Boujnah, şeful operatorului bursier pan-european Euronext, transmite Reuters.

„O parte importantă din fluxurile de capital către continent au migrat deja spre Europa Continentală, chiar dacă încă nu s-a înregistrat un exod al angajaţilor din domeniul financiar”, a declarat Stephane Boujnah, în marja unei conferinţe bancare care se desfăşoară la Paris.

„În privinţa fluxului de capital, Brexit are deja loc şi este ireversibil. Operatorii de pe piaţă nu-şi permit să aibă aceleaşi decizii volatile ca politicienii”, a explicat directorul general al Euronext.

Analiştii avertizează că rolul Londrei de centru financiar mondial este în pericol dacă divorţul Marii Britanii de UE va duce la pierderea capacităţii băncilor britanice de a-şi deservi clienţii din Europa.

Principalele destinaţii considerate favorite pentru bancherii care caută o nouă bază de operaţiuni în UE sunt Frankfurt, Dublin, Amsterdam, Luxemburg, München şi Paris.

Pierre Moscovici:Nu va exista un dumping vamal în cazul lipsei unui acord

Pe de altă parte, comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici a afirmat miercuri că nu va exista un dumping vamal între ţările Uniunii Europene în cazul unui Brexit fără acord, el dând asigurări că regulile vamale vor fi aceleaşi pentru toţi, transmite AFP.

”Ştiu că unii se întreabă ‘Faceţi controale extrem de insistente aici, la Calais, dar veţi face acelaşi lucru în alte ţări ale Uniunii Europene?’. Răspunsul meu este da ”, a declarat Pierre Moscovici în marja unei vizite la capătul francez al Eurotunelului, la Coquelles (nordul Franţei).

”Tratatele se aplică tuturor, maniera în care trebuie efectuate controalele vamale se aplică peste tot la fel şi, aşadar, nu va exista un dumping vamal, nu vor exista în Uniunea Europeană zone unde va fi mai uşor de intrat decât în altele”, a insistat el.

Potrivit oficialului european, obiectivul este ca frontiera Uniunii Europene în ansamblul său să fie protejată, astfel încât Regatul Unit să devină o ţară terţă pentru ansamblul ţărilor UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *