Șeful popularilor europeni vrea excluderea partidului premierul ungar în urma derapajelor de la democrație pe fondul Pandemiei Covid-19

Zilele Partidului Fidesz al lui Viktor Orban în Partidul Popular European (PPE) ar putea fi numărate, iar Donald Tusk consideră ”inacceptabile” măsurile adoptate în Ungaria împotriva epidemiei noului coronavirus, relatează Euronews.

Dreapta europeană s-ar putea despărţi de partidul premierului ungar Viktor Orban.

Preşedintele PPE cere primei forţe politice din Europa să analizeze o excludere a Fidesz.

Măsurile de urgenţă adoptate în Ungaria sunt ”moral inacceptabile”, a denunţat Donald Tusk într-o scrisoare.

Aceste noi dispoziţii permit Guvernului ungar să conducă prin decret şi să ocolească aprobarea Parlamentului.

De asemenea, situaţia de urgenţă nu este limitată în timp.

O dispoziţie prevede o pedeapsă de cinci ani de închsioare cu privire la difuzarea de informaţii false despre pandemie.

Preşedintele PPE subliniază că prioritatea este să se răspundă urgenţei sanitare, dar că problema apartenenţa formaţiunii lui Viktor Orban este necesar să facă obiectul unei decizii în curând.

Dreapta europeană este împărţită, de multe luni, asupra atitudinii sale faţă de premierul ungar, care îşi multiplică loviturile la adresa valorilor europene.

În prezent, Fidesz-ul lui Orban este doar suspendat din PPE.

Însă criza noului cornavirus ar putea pecetlui soarta formaţiunii aflate la putere în Ungaria.

Paisprezece ţări membre ale Uniunii Europene au avertizat joi împotriva încălcării statului de drept în blocul comunitar pe motivul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, într-un moment în care premierul ungar Viktor Orban şi-a acordat puteri aproape nelimitate în cadrul stării de urgenţă, relatează AFP.

„În această situaţie fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-şi proteja cetăţenii şi a depăşi criza”, transmit Germania, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Letonia, Belgia, Luxemburg şi Olanda, într-o declaraţie comună.

„Suntem totuşi profund preocupaţi de riscul încălcării principiilor statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale pe care îl implică adoptarea unor măsuri de urgenţă”, adaugă aceste ţări.

Premierul ungar Viktor Orban a obţinut luni acordul parlamentului pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă de o durată nedeterminată, invocând lupta împotriva noului coronavirus.

„Măsurile de urgenţă trebuie să fie limitate la strictul necesar, să fie proporţionale şi provizorii prin natura lor” şi „să facă obiectul unei reexaminări regulate”, continuă cele 14 state semnatare ale declaraţiei.

„Ele nu trebuie să restrângă libertatea de expresie sau libertatea presei”, mai notează ţările menţionate, fără a cita totuşi explicit Ungaria, care a introdus de asemenea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului. Asta în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Declaraţia este deschisă şi celorlalte state membre (12, fără a număra şi Ungaria) care vor să o semneze. Dintre acestea, Polonia este de asemenea criticată cu regularitate la nivelul UE pentru atingerile aduse statului de drept.

Tot joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Ungaria, după adoptarea de măsuri speciale pentru a face faţă crizei coronavirusului.

Marţi, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE, mai multe ONG-uri şi asociaţii ale jurnaliştilor din Slovenia au acuzat noul guvern al premierului conservatorul Janez Jansa că profită de măsurile de combatere a coronavirusului pentru a submina democraţia şi libertatea presei, urmând exemplul premierului ungar Viktor Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *