Sentință definitivă în dosarul în care un ofițer DNA furase documente din dosarul Tel Drum pentru a i le da lui Dragnea!

Instanța supremă va da astăzi sentința definitivă în cazul fostului secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, și al fostului ofițer DNA, Dan Manolachi, dosarul având legătură cu Tel Drum.
În mai 2017, Curtea de Apel București a decis condamnarea lui Valentin Preda la 6 ani de închisoare, precum și a unui fost ofițer de poliție judiciară al DNA, Dan Emil Manolachi, la 8 ani de detenție, acuzațiile fiind de corupție și divulgare de informații secrete de stat.
Ofițerul DNA ar fi fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum şi i-ar fi trimis-o fostului secretar de stat.
Ulterior, DNA l-a ridicat pe Valentin Preda din fața ministerului Dezvoltării, condus la acel moment de Liviu Dragnea, existând speculații potrivit cărora acesta ar fi fost destinatarul informațiilor secrete. Potrivit DNA, în 28 noiembrie 2012, Dan Emil Manolachi, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea flagrant de trafic de influenţă, l-a informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, inculpat şi el în dosar, care urma să-i dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte. Suma de bani urma să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată şi ea în dosar. Banii, spun reprezentanţii DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruţi de Preda de la Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni. „Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de inculpatul Preda Răducu Valentin pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR şi o altă societate comercială”, precizează procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Potrivit rechizitoriului DNA, este vorba de un document clasificat secret de stat, emis de SRI, înregistrat sub nr. 0012176, din data de 25.01.2013, având nivelul strict secret. Documentul era o completare a altor astfel de înscrisuri strict secrete. „În partea introductivă a notei se face referire la SC Tel Drum SA, entitate apropriată martorului Dragnea Liviu Nicolae, beneficiar de avantaje financiare, urmare a unor activităţi frauduloase”, se arată în rechizitoriul DNA. Ancheta în dosarul 67/P/2012, deschis în baza acestor sesizări ale SRI, mai viza un important personaj din Primăria Alexandria. Era vorba de modul de încredinţare a unor lucrări aferente investiţiei „Reabilitare cartier de locuinţe în zona blocurilor 2000″. Funcţionarii ar fi favorizat Tel Drum. Ancheta privea şi lucrarea „Reabilitarea ştrand Vedea, municipiul Alexandria”. „Astfel, contractul anterior amintit a fost atribuit în mod formal unei societăţi comerciale, pentru suma de 4.815.267 lei fără TVA, însă, în realitate, lucrările au fost efectuate cu personal/utilaje tot de la Tel Drum, au arătat procurorii DNA.
La vremea respectivă se vorbea că DNA ar fi intenționat să facă chiar un flagrant la Liviu Dragnea.