Senzațional! În curând, glezne, genunchi și umeri, reparați cu… tendoane de cangur!

 

 

 

 

 

 

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney ne dau o veste care, până de curând, părea de domeniul sience-fiction: se va putea realiza transplant de tendoane de la cangur la om.

 

În prezent, în Australia se face teste privind  folosirea, în timpul intervențiilor chirurgicale  de înlocuire a ligamentelor la gleznă, umăr și genunchi cu tendoane transplantate de la…canguri. În special sportivii de performanță, predispuși la accidentări, ar putea fi beneficiarii acestei descoperiri.

Testele oamenilor de știință australieni au dovedit că tendoanele de cangur sunt „de şase ori mai puternice în comparaţie cu ligamentul încrucişat al omului”, se arată într-un comunicat emis marţi seară de Universitatea din Sydney.

„Tendonul de cangur are o compoziţie similară cu cel uman, însă este mai lung şi are proprietăţi mecanice mai bune, ceea ce îl face să fie un produs natural excelent ce ar putea fi utilizat într-o varietate de proceduri chirurgicale”, a declarat chirurgul ortoped Nick Hartnell care conduce una dintre cele trei societăţi partenere care colaborează cu universitatea australiană la acest proiect.

Tendoanele pentru grefele medicale sunt prelevate de la cangurii sacrificaţi pentru industria cărnii şi în cadrul programelor anuale de reducere a efectivelor din sălbăticie.

 

Proiectul presupune o investiţie de 2,4 milioane de dolari australieni (1,73 milioane de dolari americani) .

Un alt element al proiectului include testarea şi producţia şuruburilor biodegradabile printate 3D, realizate din material ceramic, utilizate pentru fixarea tendonului de cangur de oasele umane.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *