Serbia: Avocatul lui Miloșevici, asasinat. Colegii lui au intrat în grevă

Avocații din Serbia au anunțat că vor fi în grevă timp de o săptămână în semn de protest față de uciderea unui coleg proeminent.

Dragoslav Ognjanovici, de 56 de ani, a fost ucis în fața blocului unde locuia, la Belgrad, sâmbătă seară, iar fiul lui de 26 de ani a fost rănit la mână. Ucigașul încă nu a fost prins. Ognjanovici a făcut parte din echipa de avocați care l-a apărat pe liderul sârb Slobodan Miloșevici în procesul de la tribunalul ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie.

Avocatul a apărat și figuri ale lumii interlope din Serbia și din Balcani, Luka Bojovici, conform presei sârbe.

„Poliţia caută persoana care l-a asasinat (…) pe avocatul Dragoslav Ognjanovici şi care l-a rănit la braţ pe fiul de 26 de ani al acestuia”, a declarat un responsabil al poliţiei sârbe, Dejan Kovacevici.

Poliţia nu a făcut nicio legătură între crimă şi calitatea sa de fost avocat al lui Milosevici sau de apărător al lui Luka Bojovici care, conform cotidianului Vecernje Novosti, ispăşeşte în Spania o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru posesie de arme.

Bojovici este, conform acestei publicaţii, una din principalele figuri ale unuia din cele două clanuri de interlopi originare din Kotor, în Muntenegru, care duc de mai mulţi ani un război nemilos în Serbia şi Muntenegru. Acest conflict a făcut deja mai mulţi morţi. Dar presa sârbă a scris că moartea lui ar putea fi legată tocmai de acele cazuri.

Un alt avocat sârb, Vladimir Zreleci, care era apărătorul lui Slobodan Saranovici, membru important al clanului rival, el însuşi asasinat în 2017, a fost ucis în decembrie 2015 la Belgrad.

Preşedintele Baroului din Serbia, Viktor Gostiljaci, a declarat că „întreaga profesie” este „şocată de această crimă”. El a cerut o întrevedere cu miniştrii de interne şi de justiţie pentru a discuta despre securitatea avocaţilor în Serbia.

„Atacul asupra lui Dragoslav Ognjanovici este un atac asupra tuturor avocaţilor”, se arată într-un comunicat al Baroului, care cere autorităţilor să îi găsească rapid pe autorii acestei crime.

Dragoslav Ognjanovici a făcut parte dintr-o echipă de consilieri juridici a lui Slobodan Milosevici. Ei l-au ajutat în culise să îşi pregătească apărarea, deoarece liderul iugoslav şi-a asumat singur apărarea în faţa judecătorilor Tribunalului Penal Internaţionale (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Predat justiţiei internaţionale în 2001, la câteva luni după căderea sa, Slobodan Milosevici a decedat la 14 martie 2006, în celula sa de la TPI din Haga, înainte de a fi condamnat.

El trebuia să dea socoteală pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul său în conflictele care au provocat destrămarea fostei Iugoslavii în anii 1990 şi care s-au soldat cu 130.000 de morţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *