Serbia: Opoziţia boicotează parlamentul şi consiliile locale, în semn de solidaritate cu protestele antiguvernamentale

Cel mai mare bloc de opoziţie din Serbia a început luni boicotarea parlamentului naţional şi a consiliilor locale, în semn de solidaritate cu protestele împotriva preşedintelui Aleksandar Vucici, relatează dpa, preluată de agerpres.ro.

„Nu vom mai participa până când nu vor fi îndeplinite solicitările protestelor unul din cinci milioane şi până când nu vor fi create condiţiile pentru alegeri libere şi corecte”, a transmis într-un comunicat Alianţa pentru Serbia (SZS).

La Belgrad au avut loc proteste în fiecare sâmbătă de la începutul lunii decembrie, iar în ultimele săptămâni acestea s-au extins şi la alte 20 de oraşe mai mici sau mai mari.

Sloganul „unul din cinci milioane“ a fost ales după ce Vucic a respins protestele, spunând că nu se va supune nici unei singure solicitări, „chiar dacă ar fi cinci milioane”.

Organizatorii cere să se pună capăt controlului lui Vucic asupra mass-media şi crearea unui cadru corect pentru alegeri.

Ca preşedinte, Vucic nu are decât câteva puteri formale, dar controlează mass-media şi economia prin formaţiunea sa, Partidul Progresiv, care domină parlamentul.

„Nu vrem să fim parte la o democraţie de faţadă şi să oferim legitimitate unui regim totalitar care înăbuşă orice opoziţie şi îi tratează pe rivalii politici ca inamici ai statului”, a precizat SZS.

Alianţa pentru Serbia regrupează 24 de partide şi mişcări din diferite părţi ale spectrului politic.

Organizatorii protestului, care atrage în mod regulat mulţimi de până la 20.000 de persoane, au refuzat până acum să se alinieze vreunui partid, nici măcar SZS.

Protestatarii susţin că majoritatea politicienilor de opoziţie au guvernat înainte ca Vucici să ajungă la putere în 2012 şi că au eşuat în a implementa reforme pentru a preveni abuzurile şi corupţia în guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.