Serviciile secrete americane îl contrazic pe Trump în privinţa politicii sale externe. Președintele respinge raportul şefilor spionajului cu privire la Statul Islamic şi Coreea de Nord

Preşedintele american Donald Trump a respins miercuri raportul cu privire la marile ameninţări mondiale prezentat de serviciile americane de informaţii în Senat cu zi înainte şi şi-a apărat poziţia, mult mai optimistă ca acestora, cu privire la Coreea de Nord şi gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează Reuters.

Statul Islamic ”va fi distrus în curând” şi există o ”şansă decentă de denuclearizare” a Phenianului, a apreciat şeful statului într-o serie de mesaje postate pe Twitter.

Şefii serviciilor americane de informaţii l-au contrazis marţi pe Donald Trump – în prezentarea tabloului lor al marilor ameninţări mondiale – în axele majore ale politicii sale externe cu privire la Coreea de Nord, Iran şi Siria.

Directorul serviciilor americane de informaţii (DNI) Dan Coats, şefa Agenţiei centrale americane de Informaţii (CIA) Gina Haspel, directorul poliţiei federale (FBI) Christopher Wray, al Agenţiei Securităţii Naţionale (NSA), generalul Paul Nakasone şi alţi directori din cadrul comunităţii informaţiilor şi-au prezentat marţi evaluările anuale cu privire la cele mai critice ameninţări cu care se confruntă Statele Unite în audieri publice.

Coats a declarat că Phenianul probabil nu-şi va abandona arsenalul nuclear, după ce Trump a anunţat că Nordul nu mai reprezintă o ameninţare.

Trump urmează să participe, luna viitoare, la un al doilea summit cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

DNI a declarat, de asemenea, că SI ar urma să-şi continue atacurile, din Siria şi Irak, contra adversarilor săi din regiune şi occidentali, inclusiv contra Statelor Unite.

Serviciile americane de informaţii îl contrazic pe Donald Trump – în prezentarea tabloului lor al marilor ameninţări mondiale – în axele majore ale politicii sale externe cu privire la Coreea de Nord, Iran şi Siria, relatează AFP.

Diplomaţia – adesea implusivă – a miliardarului american a zguduit deja numeroşi aliaţi ai Statelor Unite de când acesta s-a instalat la Casa Albă, în urmă cu doi ani.

Audiaţi în Senat, şefii marilor agenţii de informaţii au dat marţi apă la moară criticilor şefului statului.

Decalajul este clar pe tema negocierilor cu Coreea de Nord, prezentate de către preşedintele american drept unul dintre marile sale succese diplomatice ale primei jumătăţi a mandatului său.

„Evaluările noastre continuă să arate că este puţin probabil ca Coreea de Nord să-şi abandoneze toate armele nucleare“, rachetele şi „capacităţile de producţie“, scrie directorul serviciilor americane de informaţii (DNI) Dan Coats într-un raport transmis Congresului american.

În pofida suspendării testelor nucleare şi balistice „de peste un an“ şi „desfiinţarea reversibilă a anumitor părţi ale unor infrastructuri“, „noi continuăm să observăm activităţi necompatibile cu o denuclearizare totală“, a adăugat el.

Acesta este o analiză care se situează la „ani-lumină“ de autosatisfacţia preşedintelui, imediat după summitul său istoric, la 12 iunie, la Singapore, cu Kim Jong Un. „Nu mai există ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord“, aprecia el la acea vreme.

Această concluzie pripită a fost relativizată deja de administraţia sa, însă aceasta continuă să susţină că liderul nord-coreean s-a angajat în favoarea unei „denuclearizări definitive şi întru totul verificate“ a ţării sale.

Or Dan Coats subliniază că, în Singapore, numărul unu de la Phenian a evocat negru pe alb doar o „denuclearizare completă a peninsulei coreene“ – o formulare care include exigenţa sa ca Statele Unite să pună capăt desfăşurărilor sale şi exerciţiilor sale militare în zonă.

Statul Islamic, o „ameninţare“

De atunci, negocierile s-au împotmolit. Potrivit şefului informaţiilor americane, regimul consideră în continuare toate armele nucleare „indispensabile supravieţuirii“ sale şi este, aşadar, pregătit doar în vederea unor „măsuri de denuclearizare parţială“, în schimbul unor „concesii-cheie“, şi anume ridicarea sancţiunilor.

Serviciile americane de informaţii lansează aceste averismente într-un moment crucial pentru Trump şi Kim, care urmează să întâlnească la sfârşitul lui februarie, probabil în Vietnam, într-un al doilea summit hotărâtor în continuarea procesului.

„De obicei, un preşedinte care se confruntă cu analize ale informaţiilor ce contrazic politica Casei Albe ar fi fost îngrijorat sau satisfăcut să cunoască alte opinii“, a comentat pe Twitter fostul diplomat Aaron David Miller.

„În prezent, asta riscă să provoace un război cu comunitatea de informaţii sau acuzaţii de lipsă de loialitate“, a adăugat el, amintind precedente diferende pe subiectul amestecului rus în alegerile americane din 2016, minimalizate de către Donald Trump, în pofida concluziilor agenţiilor sale.

Altă criză nucleară face obiectul unei analize jenante pentru diplomaţia americană.

Potrivit directoarei Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) Gina Haspel, Iranul respectă în continuare „tehnic“, acordul încheiat la Viena în 2015 cu scopul de a-l împiedica să se doteze cu bomba atomică, din care Statele Unite s-au retras.

Iar dacă „iranienii iau în calcul“, în ultima perioadă, „să se distanţeze“ de text, a notat ea, o fac din cauza absenţei consecinţelor economice, în contextul în care Washingtonul a reimpus sancţiuni dure Teheranului, după ce s-a retras, ceea ce provocat furia aliaţilor Statelor Unite.

Anunţul brusc al retragerii militarilor americani din Siria, în decembrie, a semănat de asemenea o anumită dezamăgire atât în rândul aliaţilor europeni şi kurzi ai Statelor Unite, cât şi în rândul republicanilor preşedintelui. Motivul invocat de Trump – jihadiştii din Statul Islamic (SI) au fost înfrânţi.

Şi în acest subiect analiza serviciilor de informaţii diferă foarte mult.

SI „controlează în continuare mii de combatanţi în Irak şi Siria“, a apreciat Dan Coats.

„Dacă s-a eliminat «califatul»“ înfiinţat de organizaţia jihadistă, „cu excepţia câtorva sătuce, nu trebuie să subestimăm capacităţile grupărilor teroriste, mai ales ale SI“, a insistat el.

În opinia sa, „Si va continua să reprezinte o ameninţare pentru Statele Unite“ – o avertizare de bun-simţ adresată preşedinelui, care a făcut din „protecţia americanilor“ cuvântul-cheie al politicii sale externe.

Trump acuză serviciile de informaţii americane de naivitate în relaţia cu Iranul

Preşedintele american Donald Trump a acuzat miercuri serviciile de informaţii ale SUA că sunt ”naive” şi că ”se înşeală” în privinţa Iranului, după ce a fost contrazis cu o zi înainte de şefii acestor servicii cu privire la axele majore ale politicii sale externe, informează AFP.

„Membrii serviciilor de informaţii par a fi extrem de pasivi şi naivi în ceea ce priveşte pericolele pe care le reprezintă Iranul. Ei se înşeală!”, a notat Donald Trump pe contul său de Twitter, la o zi după mărturia depusă în faţa Senatului de Gina Haspel, directoarea CIA, şi de Dan Coats, directorul serviciilor de informaţii.

Potrivit Ginei Haspel, Iranul continuă să respecte „tehnic” acordul încheiat în 2015 cu marile puteri menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară şi din care SUA s-au retras anul trecut, după cum a promis Donald Trump în timpul campaniei sale electorale. Şi dacă iranienii intenţionează „să ia distanţă” faţă de acest text, aceasta se întâmplă, în opinia ei, din cauza problemelor economice, Washingtonul restabilind sancţiuni draconice împotriva Teheranului după retragerea din acord, ceea ce a suscitat furia aliaţilor europeni ai SUA.

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul asupra programului nuclear iranian în mai 2018. Această decizie a dus la reimpunerea de sancţiuni economice extrateritoriale americane împotriva Iranului, faţă de care s-au conformat numeroase întreprinderi non-americane, renunţând la investiţiile lor în Iran sau la comerţul cu Republica islamică.

„Când am devenit preşedinte, Iranul cauza probleme în întregul Orient Mijlociu şi dincolo de el. După retragerea noastră din teribilul acord asupra programului nuclear iranian, ei (iranienii) sunt FOARTE diferiţi, însă rămân o sursă potenţială de pericol şi de conflict”, a continuat Trump pe contul său de Twitter, într-o postare furioasă. „Nu trebuie să avem încredere în Iran. Serviciile de informaţii poate ar trebui să se întoarcă la şcoală!”, a adăugat liderul american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *