Serviciile secrete din SUA se așteaptă la noi tentative ale Rusiei de implicare în alegerile americane din toamnă

Secretarul pentru Securitatea Internă a Statelor Unite, Kirstjen Nielsen, a spus că joi că țara sa trebuie să fie pregătită pentru o tentativă rusească de implicare în alegerile americane din toate cele 50 de state ale federației la alegerile pentru Congres, de la toamnă.

Ea a mai spus că nu este nici un dubiu că Moscova s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016. La Aspen, directorul comunităţii americane a informaţiilor, Dan Coats, a afirmat că ameninţarea din partea Rusiei continuă şi este omniprezentă înaintea alegerilor din noiembrie pentru Congresul Statelor Unite.

Săptămâna aceasta, președintele american Donald Trump a fost nevoit să revină asupra unor declarații făcute la summit-ul de la Helsinki cu președintele rus Vladimir Putin, unde a părut să dea dreptate mai degrabă interlocutorului său decât serviciilor de informații americane în privința posibilului amestec rusesc în alegerile americane.

Departamentul Justiţiei de la Washington a anunţat joi o nouă politică referitoare la atacurile informatice ale altor ţări împotriva Statelor Unite. Pe viitor, publicul american va fi informat despre operaţiuni cum a fost cea din 2016 a Rusiei împotriva Partidului Democrat, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, transmite Reuters.

Până acum, autorităţile din SUA au fost reticente faţă de expunerea unor astfel de operaţiuni străine, considerând că aducerea lor la cunoştinţa publicului ar putea fi considerată o modalitate de a influenţa electoratul. Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA, a explicat însă joi, la forumul de securitate de la Aspen, că avertizarea populaţiei poate contribui la reducerea efectelor atacurilor şi poate permite americanilor să ia decizii pe baza unor informaţii mai bune.

„Poporul american are dreptul de a şti dacă guverne străine îl atacă cu propagandă”, a arătat Rosenstein. Politica pe care a anunţat-o a fost unul din rezultatele unui raport al grupului operativ în domeniul cibernetic şi digital al Departamentului Justiţiei, înfiinţat în februarie. Documentul stabileşte reguli pentru deciziile de informare a publicului, a grupurilor private şi a firmelor despre atacurile clandestine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.