Și Germania a luat în vizor compania chineză Huawei

Germania ia în considerare să blocheze folosirea produselor Huawei pentru viitoarea tehnologie 5G, scrie BBC.

Mai multe ţări s-au împotrivit implicării Huawei în reţelele 5G din cauza îngrijorărilor privind securitatea.

Compania chineză Huawei, unul dintre cei mai mare producători de echipamente de telecomunicaţii la nivel mondial, este suspectată de mai multe guverne că tehnologia sa ar putea fi folosită pentru spionaj. Huawei a negat aceste acuzaţii.

Anterior, Ministerul de Interne al Germaniei a informat că se opune interzicerii unui furnizor din reţeaua sa 5G. Însă ar putea lua în considerare înăsprirea condiţiilor privind securitatea şi alte modalităţi de a exclude Huawei.

O astfel de decizie ar fi în concordanţă cu mai multe ţări occidentale. SUA, Australia şi Noua Zeelandă au interzis firmelor locale să folosească Huawei pentru a furniza tehnologie pentru reţelele 5G.

Marea Britanie s-a arătat îngrijorată privind Huawei iar Canada analizează relaţiile pe care le are cu firma chineză.

Joi, ambasadorul Chinei în Canada a avertizat privind „repercusiuni” dacă Ottawa va exclude Huawei din reţeaua sa 5G.

Recent, justiţia americană a deschis o anchetă penală cu privire la presupuse furturi de tehnologie de către Huawei.

Huawei se află de asemenea în centrul unei crize diplomatice majore, după arestarea la 1 decembrie, în Canada, la solicitarea justiţiei americane, a directoarei financiare a grupului, Meng Wanzhou, fiica lui Ren Zhengfei. Statele Unite, care cer extrădarea acesteia, o suspectează de complicitate la fraudă în vederea evitării sancţiunilor impuse Iranului.

Universitatea Oxford a anunţat joi că nu mai acceptă fonduri din partea companiei chineze Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, din cauza atenţiei atrase de relaţia acesteia cu guvernul Chinei, transmite Reuters.

”Universitatea Oxford a decis pe 8 ianuarie să nu mai urmărească oportunităţi noi de finanţare din partea Huawei Technologies sau a companiilor asociate acesteia”, se arată într-un comunicat al universităţii.

Decizia a fost luată din cauza îngrijorărilor publice apărute în ultimele luni, referitoare la parteneriatele britanice cu Huawei, a precizat instituţia, adăugând că speră ca problemele să se rezolve în curând.

Un purtător de cuvânt al Huawei a spus că nu a fost informat de decizia Universităţii Oxford şi că a aflat despre ea din presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *