Silvio Berlusconi renunţă la candidatura pentru postul de şef al statului. Alegerile penru președinție încep luni

Fostul prim-ministru al Italiei Silvio Berlusconi a decis să nu candideze la funcţia de preşedinte, a anunţat acesta sâmbătă, înlăturând un obstacol în calea negocierilor între partide, înaintea votului din Parlament care va începe pe 24 ianuarie, transmite Reuters.

Miliardarul italian a făcut campanie în culise de mai multe săptămâni pentru a-i succede actualului preşedinte, Sergio Mattarella, deşi observatorii scenei politice au exprimat îndoieli că acesta ar putea obţine voturile necesare.

Într-o declaraţie făcută în marja unei întâlniri virtuale cu alţi lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi a asigurat că are voturile necesare, dar că, într-un spirit de „responsabilitate naţională”, le-a cerut susţinătorilor săi să-i retragă candidatura.

„Astăzi, Italia are nevoie de unitate”, a spus el, referindu-se la epidemia de coronavirus.”Voi continua să îmi servesc ţara într-un mod diferit”.

Nominalizarea prim-ministrului Mario Draghi este văzută ca rezultatul cel mai probabil, dar încă nu este clar dacă grupul larg de partide care îi susţin coaliţia îi va susţine candidatura la preşedinţie, de teamă că plecarea din fruntea guvernului ar putea declanşa alegeri naţionale anticipate.

Berlusconi a spus că doreşte ca fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) să rămână la conducerea guvernului până la sfârşitul natural al legislaturii, în 2023.

Berlusconi este o figură puternic dezbinătoare în Italia, iar tabăra de centru-stânga exclusese deja să-l susţină.

Prezenţa sa în funcţii publice a fost temporar interzisă după o condamnare pentru fraudă fiscală în 2013, el fiind încă judecat în cel mai recent dintr-o serie de cazuri pentru mituirea martorilor într-un caz de prostituţie pentru minori, legat de infamele sale petreceri sexuale ”Bunga Bunga”, de acum peste un deceniu.

O mie de senatori, deputaţi şi reprezentanţi regionali vor începe luni votul. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare două treimi din voturi în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută în tururile următoare.

Din cauza măsurilor de securitate impuse de pandemia de COVID-19, fiecare rundă va dura o zi şi, conform tradiţiei, teoretic nu există candidaţi oficiali.

Nici blocul de centru-dreapta, nici cel de centru-stânga nu au suficiente voturi pentru a-şi impune un candidat din propria tabără, ceea ce înseamnă că este nevoie de un fel de compromis pentru a preveni impasul prelungit.

”Vom lucra cu liderii de centru-dreapta… pentru a ajunge la un acord asupra unui nume care să poată aduna un consens larg în Parlament”, se arată în declaraţia lui Berlusconi.

Aliaţii de dreapta ai lui Berlusconi, Liga lui Matteo Salvini şi Fraţii Italiei, au spus că apreciază decizia sa.

Salvini a spus, într-un comunicat, că blocul de centru-dreapta este unit şi gata să facă mai multe propuneri ”de profil înalt”.

Preşedintele Italiei – un rol, în esenţă, ceremonial – exercită o putere considerabilă în cazul unei crize politice, fie că aceasta implică dizolvarea parlamentului, alegerea prim-ministrului sau refuzul acordării mandatului unor coaliţii fragile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *