Sindicaliști din Sănătate contestă intenția Guvernului de a angaja rezidenți și cer deblocarea concursurilor

Șeful Sindicatului Promedica consideră că este doar „o peticeală a lipsurilor din sistem” intenția Guvernului de a angaja în sistemul medical 200 de medici care au terminat rezidenţiatul și afirmă că pentru rezolvarea deficitului de personal trebuie deblocate concursurile.
După ce a anunţat că va creşte numărul de paturi din secţiile ATI, Guvernul a anunțat și faptul că încearcă să găsească soluţii pentru a angaja şi medici care să se ocupe de bolnavii de Covid-19 în stare gravă. 200 de medici care au terminat rezidenţiatul ar putea fi angajaţi în spitale.
Potrivit unui proiect al Guvernului, cei 200 de medici ar urma să fie angajaţi la Spitalul Gerota al MAI iar, de aici, aceștia ar fi transferaţi către spitalele care au deficit de personal. Vizate sunt specializările ATI, medicină de urgenţă, pneumologie, radiologie şi Boli infecţioase, spune Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-ministrului României.
„Avantajul pe care aceşti tineri medici îl vor avea este că vor putea fi detaşaţi în diverse unităţi spitaliceşti unde există nevoie de astfel de specialişti, iar acolo unde există posturi vacante, după perioada de şase luni contractuale, vor putea ocupa posturile vacante fără concurs”, a declarat Ionel Dancă.
Medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, spune că însă măsura este „doar o peticeală a lipsurilor din sistemul medical”. El susține că aproximativ patru mii de medici au terminat rezidenţiatul anul acesta, iar, dacă nu vor avea posturi, vor pleca din ţară. În plus, cei angajaţi doar în contextual pandemiei, ar putea rămâne fără job-uri peste câteva luni, consideră sindicalistul.
„Este nevoie de deblocarea examenelor pentru ocuparea de posturi. (…) Personalul care lucrează în aceste zone trebuie să fie pregătit pentru a lucra, iar a aduce debutanţi care să lucreze aici este aproape imposibil. Plus că nimeni nu vrea să lucreze într-o asemenea zonă având un contract de muncă de o lună jumate, două, trei, nu se ştie cât”, a declarat Eleodor Cârstoiu.