Sindicaliștii din penitenciare sar la gâtul lui Toader: Are venituri de 57.000 de lei. Ia banii ăștia ca să elibereze infractorii!

După ce ieri seară ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat salariile pe care angajații ANP ar urma să le aibă în 2022, cel mai mic venit urmând să fie de 3.600 lei, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor spune despre ministrul Justiției că este într-un „flagrant delict de ipocrizie”.

„Ministrul Justiției postează pe Facebook o serie de posibile salarii si drepturi de natura salariala pe care personalul din penitenciare le-ar putea avea in 2022, dacă acestea n-ar fi înghețate prin ordonanțe de urgență precum recentul OUG 114/2018. Ceea ce are legătură directă cu una dintre revendicările angajaților nemulțumiți.

De ce? Pentru că astăzi, în 2019, situația este fundamental diferită, agenții de penitenciare, de exemplu, corp profesional dominant în penitenciare, primesc un salariu de bază la nivelul salariul minim pe economie, iar sporurile și majorările la care face referire ministrul se aplică pe bază de pontaj și în funcție de condițiile efective de lucru.

Sporurile în penitenciare, condiționat de expunerea la riscuri

De exemplu, pentru angajații penitenciarelor care lucrează noaptea, se acordă spor de noapte, ca pentru toți angajații din România. Pentru cei care fac ore suplimentare, acestea se plătesc, din martie 2018 și doar în urma unor proteste de stradă. Restanta de peste 1 milion de ore suplimentare, din anii trecuți, rămâne neplătită. Cei care lucrează cu deținuți bolnavi de HIV-SIDA primesc, pe o perioada limitată de timp, sporul corespunzător, dacă sunt în contact direct cu deținuții bolnavi.

Sporurile pentru condiții de risc și efort suplimentar se aplică tuturor categoriilor profesionale nu doar personalului din penitenciare, iar beneficii precum: asistența medicală pentru care angajații din penitenciare cotizează, locuințe de serviciu – care nu s-au mai acordat în ultimii 10 ani ori decontarea cheltuielilor de transport pentru agenții și ofițerii detașați ori mutați, în interes de serviciu, în alte localități decât cele de domiciliu, nu au nimic ieșit din comun.

Ipocrizia demersului ministerial este însă remarcabilă. Ministrul Tudorel Toader încasează la momentul actual de la stat peste 57.000 de lei sub formă de salarii, pensii și alte beneficii; echivalentul salariului a 22 de agenți de penitenciare cu experiență, care lucrează cu deținuți în condiții improprii și de risc pentru viață și sănătate.

Diferența este că pentru 57.000 de lei ministrul Toader ‘se luptă’ pentru bunăstarea și eliberarea infractorilor, iar cei 22 de agenți de penitenciare, care împreună valorează salarial căt un sinecurist de partid, protejează în fiecare zi comunitatea de criminali, tâlhari, violatori și hoți”, se arată în comunicatul sindicaliștilor din penitenciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.