Sindicaliștii din sistemul penitenciarelor cer demisia lui Tudorel Toader. Iată ce decizii ale ministrului stau la baza gestului lor

 

 

Sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor cer demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader pe care îl acuză de lipsă de profesionalism din cauza faptului că vrea să transfere serviciile medicale din închisori către Ministerul Sănătății.

 

„Regulile internaționale și europene instituie obligația ca sistemele penitenciare să aibă o rețea de sănătate proprie precum și suficient personal medical și auxiliar care să asigure servicii de o calitate cel puțin comparabilă cu cea din sectorul public de sănătate. Ministrul Justiției ar trebui să știe asta.

Cu o singură excepție, în toate țările europene, aceste servicii medicale sunt gestionate de către administrațiile penitenciare sub autoritatea Ministerului Justiției și cu respectarea standardelor naționale în materie de sănătate publică. Practic, diferența față de o unitate medicală constă în măsurile de siguranță specifice detenției.

„Transferul”, o operațiune birocratică inutilă

Rețeaua medicală din penitenciarele românești este constituită din cabinetele medicale din fiecare penitenciar și cele 6 Penitenciare – Spital, o „transferare în sistemul Ministerului Sănătății” fiind o operațiune birocratică inutilă care nu rezolvă problemele legate de deficitul de personal medical și auxiliar și de lipsa dotărilor. Dacă ministrul Toader ar fi făcut o evaluare înainte de a se pronunța ar fi aflat asta.

Nu-i un secret, sistemul de sănătate publică are aceleași dificultăți și nu pare că situația este mai bună pentru cetățeanul plătitor de impozite și taxe comparativ cu deținutul, o diferență notabilă fiind doar aceea că mortalitatea este de peste 3 ori mai mică în detenție (3,5‰ în detenție față de 11,7‰ în libertate, în 2015) conform Institutului Național de Statistică.

Problemele reale rămân nerezolvate

Ministrul Justiției nu pare a înțelege complexitatea tehnică a acestui demers inutil, considerând că un banal protocol – conform propriilor declarații, poate asigura transferul acestor servicii medicale. Evident, ar fi nevoie de modificări legislative de substanță și de un efort administrativ important.

Cu precizarea că astfel de aventuri birocratice s-au mai încercat de-a lungul timpului, rezultatele fiind catastrofale, îi informăm pe domnul Tudorel Toader că are alte probleme de rezolvat în legătură cu sistemul medical din penitenciare: deficitul de personal, dotări precare și legislație neclară.

Revenim, așadar, cu solicitarea ca Tudorel Toader să fie demis pentru incompetență și iresponsabilitate. O „(i)evaluare” a activității ocupantului fotoliului de ministru al Justiției este necesară”, precizează reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *