Sindicatele din Apărare, nemulțumite de neseriozitatea Guvernului, anunță proteste masive în Capitală

Sindicatele din industria de apărare anunţă proteste masive, miercuri şi joi, în Piaţa Victoriei, din pricina nemulțumirilor  generate de neseriozitatea Guvernului care nu a respectat angajamentelor asumate.

Potrivit Cartel Alfa, miercuri şi joi, de la ora 11, sindicaliștii din Apărare vor manifesta în Piața Victoriei, la ușa Guvernului.

„Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa este alături de membrii săi şi le susţine revendicările justificate. Reamintim guvernului că dialogul social reprezintă un mecanism esenţial în fundamentarea de politici publice la nivel european şi presupune nu doar discuţii şi angajamente lipsite de consecinţe, ci şi asumarea şi aplicarea rezultatului consensualizat”, arată reprezentanţii Cartel Alfa.

Principalele revendicări se referă la nerespectarea punerii în aplicare a acordului şi a memorandumului între Guvernul României, asociaţiile patronale şi federaţiile sindicatelor din industria de apărare, conform înţelegerilor din 17 iulie, în discuţiile purtate la Palatul Victoria în prezenţa premierului Dăncilă.

De asemenea, între revendicări se află modificarea definiţiei „industrie de apărare” în „industrie strategică de interes naţional”, constituirea Consiliului pentru coordonarea industriei de apărare, în conformitate cu HG 637/2017, aprobarea în regim de urgenţă a BVC-urilor pe 2019.

Sindicaliştii susţin că industria de apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui.

Sindicaliștii mai ridică și niște probleme legate de salarizare și cer: „În regim de urgenţă rezolvarea salarizării conform procedurilor pentru constructori sau I.T.-işti. Emiterea unui act normativ care să scutească pe o perioada de 10 ani salariaţii din cadrul operatorilor economici din industria naţională de apărare de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute de legea 227/2015 privind codul fiscal”, mai cer sindicaliştii, care vorbesc şi de suplimentarea fondurilor necesare pe nucleu pe 2019 la nivelul promisiunii miniştrilor Orlando Teodorovici şi Nicolae Bădălău (32 mil lei).”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *