Sindicatele din sănătate ameninţă cu declanşarea grevei generale
Pe fondul nerezolvării problemelor generate de scăderea veniturilor în urma plafonării sporurilor la 30%, sindicaliştii din sănătate au anunţat că vor declanşa greva generală. Soluţia ar fi ridicarea pragului de sporuri.
Săptămâna viitoare va fi organizat un miting de amploare, iar pe 7 mai va fi greva de avertisment. Dacă problemele nu vor fi rezolvate, pe 11 mai va fi declanşată greva generală.
Anatomopatologia şi Medicină Legală sunt doar două dintre specialităţile medicale care au avut de pierdut după aplicarea Legii Salarizării. Lor li se adaugă infirmierele, brancardierii şi întregul personal administrativ. În plus, veniturile au scăzut şi când contribuţiile au trecut de la angajator la angajat, iar sporurile au fost plafonate.
Medicii, care au primit salarii mărite, susţin protestul colegilor întrucât au nevoie de asistenţi, infirmieri şi brancardieri în spitale.
Premierul Viorica Dăncilă a cerut ca situaţia să fie rezolvată de urgenţă, în timp ce Ministerul Muncii spune că: ″În ceea ce priveşte salariile brancardierilor, îngrijitoarelor şi infirmierelor, acestea vor creşte etapizat până în 2022.″
Lia Olguţa Vasilescu a postat pe reţeau de socializare Facebook: „Din punctul meu de vedere, Regulamentul de sporuri în Sănătate trebuie revizuit. Nu este normal ca un doctor de la Fundeni să aibă un venit mai mic decât un doctor de la Băileşti, doar pentru că acolo s-au acordat sporuri mai mari, după cum nu e normal ca secretara să aibă, în continuare, sporuri mai mari decât medicul. Asta se întâmplă, din păcate, în continuare, în foarte multe spitale. Nu este necesară amendarea Legii salarizării, ci a Regulamentului de sporuri, unde sperăm ca sindicaliştii care îi reprezintă pe cei din sectorul medical sa fie de acord cu variante corecte de salarizare şi nu să urmărească doar interesul categoriilor de personal pe care le reprezintă şi să rămânem în situaţia în care venitul unui muncitor fără studii superioare depăşeşte, uneori cu 100%, venitul unui profesor, de exemplu, iar in alte cazuri scade de la 1500 la 1300 venitul unuia care chiar interferează cu pacientul. Asta pentru că ne dorim o lege aşezată pe principii corecte, chiar dacă cei vizaţi direct ar vrea să fie aşa, dar să nu li se aplice lor”.
Sursa foto: stiripesurse.ro