Sindicatele trag un semnal: Învățământul obligatoriu de 16 clase, greu de pus în practică

Sindicaliştii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin că învăţământul general obligatoriu trebuie să fie extins treptat la 16 clase, până în anul 2030. De asemenea, sindicaliștii susțin că, în paralel, trebuie pregătite cadre didactice, mai ales pentru învăţământul preşcolar, unde în prezent numărul acestora e insuficient.

FSLI arată că trebuie găsite soluţii pentru o problemă care trenează de ani de zile, şi anume deficitul locurilor la grădiniţă.

„Numai în Bucureşti există un deficit de 7.000 de locuri. În plus, numărul cadrelor didactice din învăţământul preşcolar este insuficient. Sunt multe situaţii în care educatoarele sunt nevoite să lucreze cu grupe de preşcolari supradimensionate”, precizează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă.
Sindicaliştii susțin că integrarea copiilor în sistemul de educaţie nu poate fi făcută, dacă aceştia nu au la dispoziţie dotările necesare, precum şi cadre didactice bine pregătite.

“Este foarte bine că a fost luată această decizie de extindere a învăţământului obligatoriu. Dar trebuie să înţelegem, măcar acum, de ce este importantă creşterea finanţării sistemului de educaţie din România. Nu e suficient că aduci nişte copii în grădiniţe, şcoli sau licee, pe care îi aşezi în bănci şi îi ţii ocupaţi. Educaţia trebuie să dezvolte, iar acest lucru înseamnă locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor în grădiniţe şi şcoli; unităţi de învăţământ dotate cu materiale didactice care să ofere o nouă perspectivă a stilului de predare şi de învăţare – unul modern, nu unul tern care oboseşte elevii; readaptarea programelor şcolare la cerinţele de pe piaţa muncii, pentru a avea tineri absolvenţi cu şanse reale de angajare şi funcţionali din punct de vedere profesional. Şi, da, trebuie spus, pentru toate acestea avem nevoie de strategi buni în educaţie şi de bani pentru investiţii. Altfel, nu facem decât să îngrămădim nişte copii sau tineri în săli de clase”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea Legii educației naționale 1/2011 prin care învățământul obligatoriu este sporit la 16 clase, incluzând grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare din învăţământul preşcolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *