Siria condamnă poziţia preşedintelui Donald Trump privind suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan

Siria a condamnat vineri o afirmaţie a preşedintelui american Donald Trump conform căreia Statele Unite ar trebui să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, transmite AFP.

„‘După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!”, a scris joi Trump pe Twitter.

Siria „condamnă în cei mai viguroşi termeni declaraţiile iresponsabile” ale lui Trump, a declarat o sursă din ministerul de externe de la Damasc agenţiei oficiale SANA, preluate de DPA.

Aceeaşi sursă, citată de AFP, apreciază că „poziţia americană privind partea siriană din Golan ocupată reflectă clar dispreţul Statelor Unite faţă de reglementările internaţionale şi încălcarea flagrantă a dreptului internaţional”.

Intenția preşedintele american a recunoaşte suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan reprezintă „o cotitură politică abruptă în privinţa acestui teritoriu disputat, la câteva decenii după ce Israelul l-a cucerit de la Siria în cadrul războiului de şase zile”. Anexarea Înălţimilor Golan de către Israel „nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional”, scrie New York Times.

Anunţul preşedintelui Trump „are loc cu patru zile înainte de vizita la Casa Albă a premierului israelian, aflat în plină campanie electorală înaintea scrutinului din 9 aprilie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *