Sistemul de plată Revolut, suspectat de legături cu Rusia

SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 06: Revolut CEO Nikolay Storonsky speaks onstage during Day 2 of TechCrunch Disrupt SF 2018 at Moscone Center on September 6, 2018 in San Francisco, California. (Photo by Kimberly White/Getty Images for TechCrunch)

În Lituania – unde compania fintech Revolut care spune că oferă o alternativă modernă la clasicul card bancar a decis să solicite o licență pentru a-și oferi serviciile în întreaga Uniune Europeană – știrea nu au trecut neobservată. La doar câteva zile după ce compania fintech Revolut a primit aprobarea din partea supraveghetorului bancar din Lituania, Stasys Jakeliunas, care prezidează Comisia pentru finanțe și buget al Parlamentului lituanian, a atras atenția asupra legăturilor Revolut și mai ales ale fondatorului său cu Rusia.

„Printre acționarii băncii, am putut găsi persoane legate de interesele politice ale Rusiei. Orice bancă, și mai ales cele care inovează, trebuie privită cu prudență și cu responsabilitate“, a spus Jakeliunas. Nikolai Storonski (foto), fondatorul fintechului Revolut, este resident la Londra, dar s-a născut la Moscova, iar tatăl său – Nikolai Mironovici Storonski – este vicepreședinte executiv responsabil cu cercetarea la Gazprom

Legăturile financiare ale Revolut cu Rusia au fost și ele evidențiate. Printre acționarii Revolut îl găsim și pe Iuri Milner, de naționalitate rusă, un important investitor în Facebook și Twitter, apropiat al cercurilor puterii de la Kremlin.

Pentru a pune capăt zvonurilor, Nikolai Storonski, foarte discret în privința vieții sale private, a trimis o scrisoare deschisă în care a explicat: „Tatăl meu, de fapt, ucrainean, este un om de știință, un inginer (… care lucrează pentru institutul de cercetare Promgaz. (…). Respect istoria Lituaniei și am înțeles că unii oameni pot avea anumite semne de întrebare, dar le spun ca sunt nefondate. ”

Banca Lituaniei a transmis și ea că în urma verificărilor, nu există motive de îngrijorare. Nikolai Storonski spune de asemenea că niciunul dintre investitorii din DST Global nu sunt cetățeni ruși și neagă că serverele Revolut ar permite transferul de date către Rusia: „Stocăm toate datele noastre în Marea Britanie și în Uniunea Europeană, în conformitate cu reglementările. Dar, avertizează el: Singura mea frică acum este că aceste campanii alarmiste îi îndepărtează pe investitorii străini și pot pune în pericol mii de locuri de muncă“.

Bazele băncii digitale Revolut au fost puse de Nikolai Storonski și Vlad Iațenko în 2015 și are deja 3,2 milioane de clienți. Banca digitală , care oferă clienților tranzacții fără commision în mai multe valute străine și în cripto-monede, este susținută și de DST Global, condusă de Iuri Milner, de naționalitate rusă, scrie businessinsider.com. Revolut susține că nu se bazează pe bani din Rusia, iar DST Global este un investitor minoritar pasiv care nu îi oferă nici o prezență în bord sau drept de vot.

Jakeliūnas a susținut, de asemenea, că a primit informații despre Revolut și despre directorul executiv al acesteia și din partea Departamentului de Investigații Criminale Financiare din Lituania și a Departamentului Securității de Stat din Lituania. Un purtător de cuvânt al Revolut a descris acuzațiile lui Jakeliūnas drept motivate politic. În ultimul timp, Revolut s-a confruntat cu relatări negative în presa străină, inclusiv din partea autorității de supraveghere din Marea Britanie.

Revolut are succes și în România

Revolut este un start-up fintech ce a fost lansat în Marea Britanie în 2015 ca o aplicație pe telefoanele mobile și care poate fi folosită drept un cont bancar sau un portofel electronic. Serviciul încearcă să concureze cu băncile clasice oferind clienților tarife și comisioane minime la o mulțime de tranzacții.

Inițiatorii proiectului au avut scopul de a construi o platformă care să ofere servicii monetare echitabile și cu ajutorul căreia să îți gestionezi foarte simplu și rapid banii, oriunde te-ai afla în lume, eliminând toate comisioanele ascunse și oferind conversie valutară la rate interbancare tuturor utilizatorilor.

Aplicația mobilă a fost un real succes. În prezent, prin intermediul ei se pot face plăți și se pot retrage peste 150 de monede diferite de la ATM-urile diverselor țări. Astfel că dacă te afli în Arabia Saudită sau în Brazilia, vei putea scoate de la bancomat moneda țării respective, fără să plătești vreun fel de comision de retragere sau de schimb valutar.

Cu toate acestea, nu poți schimba la cursuri interbancare și deține în contul bancar virtual decât 24 de valute, printre care Leu, Leva, Liră Turcească și altele – mai mult decât suficient, dacă ne întrebi pe noi.

În mai 201, compania a deschis un birou și în România. Sistemul funcționează extrem de simplu: atunci când te înscrii în sistemul Revolut, automat ți se deschide un cont în Euro. Din acest cont vei putea efectua plăți și retrage bani, indiferent de monedă și de țară, fără să ți se perceapă vreun comision.
În funcție de tipul de cont pentru care optezi, ți se vor impune niște limite cu privire la sumele maxime pe care le vei putea retrage.
În anuarie 2019, compania fintech Revolut a anunţat că aproape a ajuns la 150.000 de utilizatori în România şi caută angajaţi în patru oraşe din ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *