Sitația economică dramatică din Venezuela riscă să destabilizeze America de Sud

Brazilia a anunţat că îşi trimite armata pentru a menţine ordinea la graniţa cu Venezuela, iar Peru a declarat stare de urgenţă, după ce mii de venezueleni şi-au părăsit ţara din cauza crizei economice, scrie Reuters.

În Brazilia, preşedintele Michel Temer a semnat un decret prin care este trimisă armata în statul de graniţă Roraima. El a declarat că decizia are ca scop menţinerea ordinii şi siguranţa migranţilor. Mai devreme luna aceasta, mai mulţi brazilieni au atacat migranţii venezueleni dintr-un oraş de graniţă.

De cealaltă parte, în Peru, a fost declarată stare de urgenţă pentru 60 de zile, autorităţile făcând referire la „un pericol iminent” pentru sănătate şi igienă. Decretul nu oferă mai multe detalii dar autorităţile s-au arătat îngrijorate anterior privind răspândirea bolilor cum ar fi pojarul sau malaria de la imigranţi.

ONU a avertizat că situaţia va ajunge către „un moment de criză” comparabil cu criza refugiaţilor din Europa.

Temer a dat vina pe guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro pentru criza migranţilor.

„Problema Venezuelei nu mai este una de politică internă. Este o ameninţare la armonia întregului continent”, a declarat el.

Oficiali importanţi privind imigraţia din Peru, Columbia şi Brazilia s-au întâlnit în capitala Columbiei, Bogota, pentru a discuta despre felul în care s-ar putea gestiona situaţia.

În Columbia, trăiesc în prezent aproape un milion de venezueleni iar peste 400.000 locuiesc în Peru, au comunicat cele două ţări după întâlnirea de marţi. Doar 178.000 dintre cei din Peru locuiesc legal.

Columbia şi Peru au anunţat că vor coopera şi vor distribui informaţiile despre migranţi într-o bază de date comună.

Maduro a avertizat migranţii că vor da peste condiţii grele în străinătate şi i-a invitat să se întoarcă acasă. Marţi, Venezuela a anunţat că a repatriat 89 de cetăţeni care migraseră în Peru, dar s-au întors după ce au fost victimele unui „tratament crud”.

„Au ascultat apelurile din afară… şi tot ce au găsit în Lima a fost rasism şi persecuţie”, a declarat Maduro.

Miniştrii de Externe din Ecudaor, Columbia şi posibil Peru şi Brazilia se vor întâlni în Ecuador săptămâna viitoare pentru a discuta despre migranţii din Venezuela, conform lui Christian Kruger, şeful agenţiei de migraţie a Columbiei.

Tensiuni în Uniunea Naţiunilor Sud-Americane

Columbia va părăsi Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) în următoarele şase luni, din cauza „complicităţii” acesteia cu „dictatura” lui Nicolas Maduro din Venezuela, a anunţat luni preşedintele columbian Ivan Duque, citat de AFP.

„Ani de zile am afirmat public că noi, Columbia, nu trebuie să mai facem parte din UNASUR, o instituţie care a avut grijă – prin tăcerea sa şi deseori prin complicitatea sa – ca tratamentele brutale (aplicate cetăţenilor) din Venezuela să nu fie denunţate“, a precizat, într-un comunicat de presă, Duque, care şi-a preluat funcţia la începutul lui august.

UNASUR, bloc regional înfiinţat în 2008 la iniţiativa preşedinţilor brazilian şi venezuelean din acea vreme – Luiz Inacio Lula da Silva şi Hugo Chavez -, ”nu a denunţat niciodată aceste abuzuri”, nici ”nu a garantat libertăţile” venezuelenilor, a adăugat Duque.

Guvernul columbian a început deja procesul formal de denunţare a tratatului care o leagă de organizaţia respectivă, a precizat Duque.

Ministrul columbian de externe Carlos Holmes Trujillo a anunţat deja retragerea Columbiei din UNASUR pe 10 august, respectiv la trei zile după sosirea la putere a lui Duque.

Preşedintele columbian a precizat că ţara sa va lucra pentru a face să avanseze multilateralismul în regiune, respectând Carta Democratică Interamericană, semnată în cadrul Organizaţiei Statelor Americane (OSA). ”Dar noi nu mai putem face parte dintr-o instituţie care a fost cel mai mare complice al dictaturii din Venezuela”, a mai spus Duque.

UNASUR, care îşi are sediul în Quito, a fost la origine formată din 14 state. În aprilie, şase dintre ele – Brazilia, Argentina, Columbia, Chile, Peru şi Paraguay – au decis deja să-şi suspende participarea până la numirea unui nou secretar general în locul columbianului Ernesto Samper, care şi-a părăsit funcţia în ianuarie 2017.

ONU, îngrijorată pentru refugiații venezueleni

Naţiunile Unite au cerut ţărilor latino-americane să continue să primească refugiaţi venezueleni, denunţând noile cerinţe la frontieră impuse de Ecuador şi Peru, informează France Presse.

Într-un comunicat comun, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, şi directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), William Lacy Swing, au cerut un sprijin sporit din partea comunităţii internaţionale în contextul în care „exodul creşte” şi s-au declarat „preocupaţi faţă de o serie de evenimente recente afectând refugiaţii şi migranţii din Venezuela”.

Cele două agenţii ale ONU au citat noile cerinţe privind paşapoartele şi de intrare impuse de Ecuador şi Peru la graniţe, precum şi modificările aduse permiselor de şedere temporară ale venezuelenilor în Peru.

Columbia, care a primit mai mult de un milion de venezueleni în ultimele 16 luni şi a regularizat temporar 820.000, a denunţat măsura luată de vecinii săi, declarând că aceasta favorizează migraţia ilegală.

Tensiunile migratorii sunt în creştere în alte ţări din America Latină, cum ar fi Brazilia, unde au avut loc ciocniri violente între migranţi şi populaţia locală.

Potrivit OIM şi UNHCR, din cei 2,3 milioane de venezueleni care trăiesc în străinătate, peste 1,6 milioane au fugit din 2015 din ţara lor afectată de o criză economică şi politică gravă. Aproximativ 90% dintre aceştia s-au refugiat în ţările din regiune.

Potrivit ONU, cei mai vulnerabili, cum ar fi adolescenţii, femeile, persoanele care vor să-şi regăsească familiile şi copiii neînsoţiţi, „sunt puţin probabil în măsură să îndeplinească cerinţele în materie de documente şi vor fi expuşi riscului crescut de exploatare, trafic şi violenţă”.

Ecuadorul, ţară de trecere pentru foarte multe persoane care doresc să ajungă în Peru, Chile sau Argentina, i-a invitat pe miniştrii de externe din cele 13 state ale regiunii, inclusiv Venezuela, la o reuniune pe 17 şi 18 septembrie pentru a discuta despre acest flux important de migranţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *