Slovenia: 250 de euro pentru cel care recrutează sau recomandă un muncitor calificat

În Slovenia, în ultimii patru ani, au fost atrase investiții străine de 4,5 miliarde de euro, în special în zone mai puțin dezvoltate. Astfel, lângă Maribor, cel mai mare producător de piese auto Magnum a construit o fabrică, iar în localitățile Kocaj și Logar investitorii japonezi au deschis două companii de producție roboți și componente pentru echipamente medicale.

Astfel, s-au creat peste 1.000 de locuri de muncă, în țara în care rata șomajului este sub 5%. Acesta este motivul pentru care unul dintre cei mai mari producători de sisteme de eșapament a decis să acorde un bonus de 250 de euro celui care recrutează sau recomandă un muncitor calificat.

Din 2021, în Slovenia, salariul minim va fi de 730 de euro și în timp ce sindicatele salută această hotărâre, angajatorii se tem că măsura le va afecta competitivitatea pe plan extern și solicită guvernului să reducă taxele pe muncă.

Dacă Slovenia va continua să atragă investitori care oferă salarii mai mari și standardul de viață va crește nu numai pentru sloveni, ci și pentru locuitorii statelor vecine care trec frontiera pentru un loc de muncă bine plătit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.