Slovenia, președinție UE cu scandal. Război între premier și propriul comisar european

Slovenian Prime Minister Janez JANSA gives a speach in the European Parliament in Strasbourg...Photo: Thierry Monasse/STA

O dispută a izbucnit vineri între premierul sloven, conservatorul Janez Jansa, şi compatriotul său, comisarul european Janez Lenarcic, acuzat că a „încercat să facă rău propriei ţări” prin intermediul planului de relansare (PNRR), relatează AFP.

Janez Jansa l-a acuzat pe comisarul european care răspunde de gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, că ar fi cerut să fie puse condiții la acordarea finanţărilor europene destinate Sloveniei.

„Este primul caz cunoscut al unui comisar care încearcă direct să facă rău propriei sale ţări”, a postat pe Twitter şeful guvernului de la Ljubljana.

Janez Lenarcic, desemnat în 2019 de precedentul guvern sloven, de centru-stânga, a ripostat vineri și a spus că acuzațiile sunt false.

„Nu am cerut niciodată să se fixeze condiţii, restricţii sau chiar să se suspende resursele europene pentru Slovenia”, a afirmat el la sosirea la o reuniune a miniştrilor afacerilor europene organizată la Brdo, în Slovenia. „Am avertizat că anumite comportamente ale guvernului sloven ar putea pune Slovenia într-o situaţie defavorabilă în ceea ce priveşte finanţările europene”, a precizat el.

Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind statul de drept în UE, care critică în special Polonia şi Ungaria, dar şi Slovenia, pentru „deteriorarea libertăţii presei şi a pluralismului media” şi îşi exprimă îngrijorarea privind întârzierea desemnării de către această ţară a celor doi procurori delegaţi la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

Citiți și: Jurnalista pe care premierul țării a făcut-o „prostituată” luptă pentru a demasca presiunile asupra presei într-o țară membră UE

Slovenia se află la președinția Consiliului Uniunii Europene, iar planul său de relansare – în valoare de 1,8 miliarde de euro – a obţinut avizul Comisiei Europene chiar la 1 iulie, ziua în care mica ţară provenită din fosta Iugoslavie a preluat conducerea semestrială a UE.

Lansarea președinției slovene a fost marcată însă de tensiuni între executivul european şi liderul sloven, acuzat de nerespectarea libertăţii presei şi a independenţei judecătorilor.

Janez Jansa este un aliat al premierului ungar Viktor Orban şi un admirator al fostului preşedinte american Donald Trump, cu atât mai mult cu cât soția acestuia, Melania Trump, este de origine slovenă.

„Cele mai mari neajunsuri cauzate Sloveniei sunt provocate de cei care subminează statul de drept şi independenţa media, şi nu de cei dintre noi care avertizăm în privința unei astfel de conduite”, a spus vineri comisarul Janez Lenarcic, fost diplomat. El a criticat totodată „atacurile brutale şi insultele” din partea unor „înalţi responsabili guvernamentali sloveni”.

A doua zi după lansarea preşedinţiei slovene a UE, pe 2 iulie, ministrul sloven de interne Ales Hojs a insultat, în faţa jurnaliştilor, un responsabil european neidentificat, pe care l-a numit „porc”, menționează AFP, preluată de agerpres.ro.

După declarația de vineri a comisarului Janez Lenarcic, replica șeful guvernului sloven nu s-a lăsat așteptată. El l-a acuzat pe comisarul european că „minte”. S-a folosit pentru asta tot de Twitter, rețea socială pe care, ca și Donald Trump deunăzi, o utilizează frecvent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *