Soarta Magistraţilor Se Joacă Astăzi la Senat

Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor ajunge, astăzi, din nou în dezbatere la Senat. Legea a fost retrimisă Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis după ce Curtea Constituţională a respins excepţiile de neconstituţionalitate invocate atât de şeful statului, cât şi de o parte a Opoziţiei. Până la începerea şedinţei, fixată pentru ora 13.00, se mai pot depune amendamente. Ieri, Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor a fost dezbătută în Camera Deputaţilor, însă cererea de reexaminare a fost respinsă, iar Senatul este for decizional. PNL a anunţat deja că dacă legea va fi păstrată în forma actuală şi la Senat, ea va fi atacată la Curtea Constituţională. PSD a invocat faptul că motivele de reexaminare susţinute de preşedintele Klaus Iohannis sunt neîntemeiate.
Până acum Legea privind statutul procurorilor şi judecătorilor a fost întoarsă la Parlament de două ori de către Curtea Constituţională.

Intrarea în vigoare a acestei legi ar putea produce un colaps în sistemul judiciar, având în vedere că se scade vârsta de pensionare. Astfel că, procurorii şi judecătorii care nu au împlinit vârsta de 60 de ani, dar au o vechime de cel puţin 20 de ani în Magistratură se pot pensiona. Spre exemplu, la Instanţa Supremă, o dată cu intarea în vigoare a actului normativ, s-a putea pensiona pe loc 70% din judecători. Pe scurt din aproximativ 7000 de procurori şi judecători peste 2100 ar putea părăsi sistemul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.